Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Tänk om, ÖFK

Vi har varit där fyra gånger tidigare, 2006, 2007, 2008, 2009 – och vi är där igen även 2010.

ÖFK spelar för sin överlevnad i division 1 och i morgon söndag, cirka 16.45, vet vi om linan höll även den femte gången.

ÖFK och ödesmatcher hör fotbollssommaren till – det borde vi veta vid det här laget. Den här gången heter motståndaren Vasalund och det enda jag är helt säker på är att ÖFK har avgörandet i egna händer, seger ger fortsatt spel i ettan. Oavgjort eller förlust och det lönar inte ens att spekulera i hur dramat slutar, parametrarna blir för många.

Tidigare i veckan sa ÖFK-generalen Rolf Lohse i en intervju att ”ska man vara helt uppriktig är den här serien lite för bra för oss”.

Jag tycker det hade varit bättre om han sagt ”att vi är för dåliga för den här serien”.

Division 1 norra årgång 2010 är faktiskt ingen bra serie.

Och ÖFK är den här säsongen ett riktig dåligt lag! Man har heller ingen annan än sig själv att skylla, så förfärligt många misstag som gjorts på den här resan fram mot morgondagens förväntade pina.

Jag hade faktiskt en hel del förhoppningar på det här gänget när serien startade för ett halvår sedan. På papperet tre nya britter, alla med intressanta bakgrunder, Lee Makel som dirigent och många unga egna produkter redo att ta klivet in i hetluften.

Jag drömde till och med om att ÖFK skulle kunna vara med kring de betydligt trevligare strecken upptill i tabellen.

Allt krossades redan från start. De nya britterna var antingen för dåliga eller för dåligt tränade och gick sönder, Makel har inte varit i fysiskt trim på hela sommaren utan bara varit med sporadiskt (tack för det, annars hade det här varit kört för länge sedan) och talangerna har fått stå tillbaka för nya importer som inte hållit måttet.

När jag kollar spelartruppen på ÖFK:s egen hemsida räknar jag till 31 namn (och då är inte inlånade Erik Löfgren från Gif Sundsvall upptagen på listan) och det är naturligtvis åt helvete.

En A-trupp med 16, möjligtvis 18, + 2 som kompletteras med egna unga spelare på väg uppåt måste vara modellen för framtiden.

Tänk om, tänk långsiktigt. Nuvarande modell (kortsiktigt, här kan man inte ens ana konturen av någon form av grundspel) måste skrotas per omgående om ÖFK ska ha en chans att överleva och bli en angelägenhet för hela fotbolls-Jämtland.

Rolf Lohse önskar sig också en större pengasäck för att kunna hänga med på den här nivån och slippa dansa på den slaka linan varje år.

Visst, alla i den här branschen önskar sig mer pengar. Men pengar är inte avgörande till alla delar. Kanske det vore ännu viktigare om man en gång för alla kunde samla fotbollsrörelsen i länet, inte uppträda för en stöddig storebror i alla sammanhang. Jag vet att ÖFK-ledningen värjer sig för sådana påståenden, suckar tungt och hävdar med emfas att det är skitsnack.

Men jag har varit med för länge för att inte se och notera, det är faktiskt bara att ta del av debatten.

Oavsett utgången av morgondagens drama är det läge att skapa en kriskommission för länets fotboll där ÖFK är den naturliga samlingspunkten. Här måste också damfotbollen ingå.

När vi sätter punkt för det här fotbollsåret är det nämligen det sämsta på länge. Och mitt minne är fortfarande ganska bra...