Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Tänk att Markoolio räddade min dag

Det här var OS-dagen när jag skulle se tre stora svenska segrar under OS.

Men det blev som vanligt när jag räknar ut något i Sotji.

Victor Öhling Norberg skulle ju vinna guld i skicross och det skulle bli en lång dag på berget Roza Chutor med segerintervjuer och tårtätning på kvällen.

Ni kanske såg hur det slutade?

Han föll i kvartsfinalens sista hopp liksom ryssen Korotkov och finländaren Pellinen. Det blev rena Emil Jönsson-historien för Armin Niederer som var den enda som stod. De övriga tre kanade över mållinjen och Korotkov gjorde det först med minsta möjliga marginal.

Kan det ha varit historiens märkligaste målfoto?

Skicrossvärldens snabbaste åkare just nu, Victor Öhling Norberg, tog sig alltså inte ens till semifinal.

Jag har varit inne på det förut. Det är tydligen det här som är tjusningen med idrott.

Jag pressade mig in i en buss för att sedan snabbt hoppa över till ytterligare. Jakten på medaljer skulle fortsätta och Damkronorna skulle bjuda på det. När jag äntrade hallen så ledde de svenska hockeytjejerna med 2–0 och jag satte mig bekvämt för att vänta in medaljfirandet.

Då gjorde Schweiz fyra raka mål och det var ridå ner igen. Liksom Victor Öhling Norberg var det otröstliga tjejer på väg mot omklädningsrummet. Jag vet inte om jag sett så mycket tårar tidigare.

Jakten på en framgång fortsatte i curlinghallen där damlaget, med Härjedalstjejerna, Margareta Sigfridsson och Maria Prytz i spetsen, skulle sopa hem guldet.

Jag borde ha fattat hur det skulle gå. En skuren sten i nionde omgången förstörde guldtankarna.

Jag fick se nya bedrövade idrottare. Men till skillnad från övriga så kommer de nog att vara gladare om ett par dagar.

De vann ju faktiskt ett silver och förbundskapten Peja Lindholm fick den medalj han alltid har saknat.

Men dagen slutade ändå med ett skratt när Markoolio smög upp bakom mig i den mixade zonen och frågade om jag hade en bra curlingfråga att bjuda på. Det hade jag.

Som tack för hjälpen ställde den nyblivne sportreportern upp i vårt webbtv-program "Surr från Sotji". Det blev förstås mycket snack om dagens jättematch Tre Kronor–Finland.

Programmet kan du se på vår sajt och jag kan bara säga att Markoolio räddade min dag.

Det trodde jag inte när jag satte mig på bussen till skicrossbanan.

Tårarna

Det var tungt, tungt i Bolsjoj Arena och tårarna rann i strida strömmar nedför kinderna hos de svenska damkronorna. De hade greppet och de hade bronset i sina händer inför slutperioden. Men då kommer den makalösa vändningen av Schweiz.

Silvret

Okej, det är ingen av de svenska damcurlarna som jublar i dag. Förmodligen inte i morgon heller. Förlusten i finalen med Kanada var jobbig. Men det blev silver och det ska hyllas. Om en vecka kommer de att vara stolta över det de har presterat.