Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Ta på er rejält med kläder – basketvintern kan bli kall

Basket-Jämtland har sannerligen haft bättre tisdagar än gårdagen. Först ett oväntat besked att Nya Sporthallen blir försenad. Sedan en tuff förlust mot Solna i Basketligan.

Bättre säsongsstarter har vi också haft. Det sportsliga resultatet hittills är minst sagt jobbigt. Jämtland Baskets herr- och damlag har spelat åtta matcher – och vunnit en.

Facit är överraskande svagt, speciellt på damsidan, som dessutom haft alla sin första tre matcher på hemmaplan. Herrlaget inledde med en bortaskräll mot LF och var nära att nypa Borås i en fullsatt Sporthall. Sedan har man förlorat tre raka.

Vädermässigt pratas det just nu om att vintern i Sverige dröjer till i december. "Basketvintern" har redan börjat. Är det någon fler som märkt att snålblåsten och iskylan börjat att leta sig hitåt?

Nåväl. Tidiga resultat behöver inte betyda så mycket om det finns en grundläggande plan, ett grundläggande koncept och en kapacitet för att nå framgång. Jämtland har flera av verktygen, men det finns brister som jag ska återkomma till.

En nulägesanalys visar att det finns mycket positivt i dagens JB. Energin och framtidstron är starkare än på flera år.

Den nya och ovanligt målinriktade damsatsningen mot ligan känns fräsch. Dennis Coopers inträde som coach är lika syresättande. Han brinner av iver och vill verkligen jobba stenhårt för att klubben ska lyckas.

Beslutet att bilda en egen damklubb under nästa år är också något nytt. Kanske kan det vara rätt väg. Jämtland Ungdom verkar i alla fall ha blivit en veritabel lyckträff.

På herrsidan har värvningen av Pontus Frivold gett hela klubben ett lyft. Han har bidragit med ett nytänkande och en bredd i sin kompetens som känns behövlig.

Frivold är en äkta entusiast, med en enorm hunger att jobba inom svensk basket och att lyckas i sitt första headcoachjobb i ligan.

Frivolds har dessutom en medfödd känsla för marknadsföring. Att Jämtland skaffat sig en av Basketligans snyggaste hemsidor är till exempel hans förtjänst.

Underifrån ser det bättre ut än någonsin. Faktum är att ungdomsarbetet aldrig varit så brett och bra som just nu. Det spottas fram talanger både på pojk- och flicksidan.

Så, vad är problemet? Som jag ser det finns det två områden som behöver övervinnas för att det ska bli ett riktigt baskethögtryck i vinter. Ett tredje område har en viktig koppling till dessa två, men mer på längre sikt.

1. Herr- och damlaget behöver hitta ett sätt att vinna matcher. Närmast Örebro på fredag (herrar) och Alvik och Uppsala (damer) till helgen.

2. Det behöver ske ett genombrott på den ekonomiska sidan. Resurser behöver tillföras till lagen.

3. Nya Sporthallen behöver bli verklighet, helst till hösten 2015. Uppgraderade arenor har blivit en viktig framgångsfaktor, oavsett sport.

Område 1 kan få en lösning om Frivold och Cooper förmår att någorlunda maximera sitt lags kapacitet. Segern mot LF visar att nivån finns där. Däremot är jag mer tveksam till om JB dam har vad som krävs.

Så här långt känns det som att Dennis Cooper mer jobbar som en talangutvecklare än en matchvinnande coach. Att starta med unga bänkspelare och låta rutinerade rävar som Elisabeth Landsten och Hanna Glantz sitta länge på bänken är obegripligt.

Dessutom verkar Tanisha Woodard inte vara den kraft som kan lyfta laget.

Ekonomin är en hämmande faktor. Årets omsättning är lägre än på många år. Det kan få otrevliga effekter. Frågan är om Jämtland har råd att ersätta Egal Saleman om han lämnar för Umeå?

– Tveksamt, säger en källa i klubben, medan en annan vill vänta och se.

Nya Sporthallen är en nyckel till Jämtlands framtid. Pratade med kommundirektör Bengt Marsh och han var överraskande negativ till att uppfylla basketens omedelbara behov.

Kommunalrådet Annsofie Andersson (S) och centerns Carina Zetterström är mer offensiva. "Investeringen i flerårsplanen ligger fast. Jag tror också alla förstås att vi behöver jobba snabbt" säger Andersson.