Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika som aldrig borde ha skrivits

Pick up and play? Det funkar på konsol, inte på pc. Läs och lid – det här är en krönika som ingen skulle behöva skriva. Att det som hände händer får man tydligen räkna med. Om man har pc.

Annons

Att äga en pc verkar vara detsamma som att vara dömd till att hela tiden 1) tvingas hålla sig ajour med den senaste tekniska utvecklingen, 2) se till uppgradera allt som går att uppgradera så fort det finns nya uppgraderingar, gärnauppgraderingar, gärna dagligen 3) vara expert på brandväggar och virusskydd och 4) se till att man inte har program i datorn som man inte har en aning om att de finns men ändå har fått i sin burk.

Det här upptäckte jag när jag skulle spela The Sims 3. Det här var några dagar innan det släpptes i butik, jag gjorde mig redo för en exklusiv tidig speltest. Den krossades av ett märkligt besked: Vi kan inte verifiera att din skiva är en giltig kopia av The Sims 3. Var god kontakta kundtjänst. Det gjorde jag och fick snabb hjälp skriva ut nån slags pc-protokoll som jag mailade.

Jag fick snabbt veta att jag kunde ha emulleringsprogram eller virtuella diskar på min dator, det vill säga program som låter dig exempelvis spela spel utan spelskiva.

Har jag? Tänkte jag och läste vidare om kopieringsskydd mot sådant som skapar konflikter och får spelet att på olika sätt inte fungera korrekt. Där fanns också en lista på typer av program jag aldrig hört talas om.

Försök ta bort för att se om det gör någon skillnad fick jag som tips. Jag anlitade förstås en proffsig pc-kompis som satt och svettades en hel kväll och ofta sa Men nu då? Följt av ett suckande nähä… Kundtjänst meddelade också att jag hade över två år gamla drivrutiner för grafikkortet: Uppdatera gärna dessa också!

Jag fick till slut igång The Sims 3. På min mac. I desperation köpte jag en nedladdningsbar version. Som jag fick tanka ner två gånger (det första avbröts på natten). Men först fick jag uppgradera till det senaste operativsystemet OS X Leopard (jag hade ett gammalt OS X Tiger).

Det tog en dryg en vecka innan jag kunde skapa ett alter ego i The Sims 3. Det blev förstås en riktig surkart till sim. Men det är en annan (och till slut, faktiskt, rolig) historia.

Det här hade knappast kunnat hända på konsol. Om någon undrar över varför allt fler spelare väljer tv-soffan före skrivbordet, läs ovanstående en gång till.

Till sist: Jag ska nollställa min pc, återställa fabriksinställningarna, och börja om från noll. Sedan anmäla mig till nån pc-skola (det måste ju finnas!)

Jag ska göra det vilken dag som helst, så fort jag hittat igen skivorna som behövs och som tydligen följde med när man köpte datorn…

GOm någon undrar över varför allt fler spelare väljer tv-soffan före skrivbordet, läs ovanstående en gång till.

Annons