Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Säkerheten höjs i en belägrad stad

I vartenda gathörn står minst en polis.

När någon högt uppsatt politiker åker bil får inte ingen vistas på gångbroar ovanför vägen.

För att åka kabinbana upp på fjället krävs det att du går igenomhårda säkerhetskontroller med visitering och genomlysning av bagaget.

Välkommen till OS i Sotji!

Jag läste på CNN:s hemsida på väg till OS-äventyret i Sotji där en expert på terrordåd uttalade sig. Han sa "Jag tror inte att alla som åker till Sotji förstår att de åker rakt in i en krigszon."

Jag börjar förstå det nu.

För varje timme som går ökar säkerheten. Det är en belägrad stad. Eller det är inte bara stad en som är belägrad utan hela området. Själv befinner jag mig i bergen i Krasnaya Polyana som ligger knappt fem mil från Sotji där alla skidgrenar avgörs.

Det är poliser överallt och mina ackrediteringshandlingar kontrolleras hela tiden. Den senaste bussresan som var två kilometer tog en dryg timme att åka. Två gånger kontrollerades ackrediteringen innan vi blev stående i nästan en timme för att polisen skulle kontrollera bussen.

Sedan "plomberades" bussens alla dörrar och luckan till motorn. Det fortsatte med att säkerhetsfolk kontrollerade vår, och alla andra bussar, med en spegel som drogs under bussen.

När jag till slut fick lämna bussen och senare skulle passera gångbron över vägen blev jag stoppad av en polis som sa "njet" vänligt men bestämt.

Jag frågade en volontär varför det blev så allvarligt läge.

Han svarade på knagglig engelska:

– President on way."

Minuterna senare rullade en kortege med polisbilar och svarta stora bilar förbi.

Ingenting får gå snett för Vladimir Putins OS. Det skulle förstås vara att förnedra honom att förstöra festen och det är det många som vill. Under fredagskvällen är det dags för den stora OS-invigningen. Jag kan bara gissa hur säkerheten kommer att vara den kvällen.

Visst är det märkligt att vara på ett OS där inte tävlingarna står i fokus? I stället är det terrorhot och märkliga lagar vi pratar om. Tänk att det var så sent som 1999 som homosexualitet slutade att klassas som en psykisk sjukdom i det här landet. Nu säger lagen att det är förbjudet med "propaganda för icke-traditionella sexuella läggningar bland minderåriga". Det finns anledning att återkomma till saker som inte har med sport att göra.

Men i morgon fokuserar jag på sporten i mina rader.

OS-festen inleds ju på lördag - trots allt.