Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Rätta bragderna men på fel ställe

Titta på bilden här ovanför som jag har tagit genom bussfönstret med mobilkameran.

Det är floden Mzymta.

I dag fick jag reda på att Mzymta har varit ett av södra Rysslands bästa fiskevatten med både lax och foreller. Men så kom OS.

Jag har tidigare haft skygglapparna på mig när jag transporterats på den nya fina vägen från sagostaden vid Svarta Havet till sagobyn Krasnaja Poljana i berget där många av oss journalister på plats bor. Jag har sovit, twittrat och läst under busstimmen.

Nu tittade jag ut och blev bara ledsen.

Den nya vägen är byggd för att vi som är här ska få en behagligare resa till bergen än att åka den gamla vägen. Den nya vägen har kostat över sex miljarder dollar att bygga.

Den är byggd direkt i flodfåran parallellt med en ny järnväg. Utanför fönstret ser jag det som var en gång var en vacker flod kämpa fram lite rinnande vatten.

Laxen kan inte längre gå upp när floden sinar. Mzymta har också försett Sotjiborna med dricksvatten och jag undrar hur länge det fungerar.

Flodbottnen är uppriven på flera ställen. Rykten säger att det är byggbolag som grävt ner avfall där. Jag vet inte om det är så.

Jag stannar vid ingången till sagolandet som är uppbyggt utanför Sotji och kallas OS-byn. Jag har sporter att bevaka, men jag ändrar kurs och går en halvtimmes promenad. Jag tar en annan väg än senast men möts av samma sak.

Berg av sopor ligger efter en fin liten grusväg. Det är avfall från det som skövlats för att bygga en OS-by av det som tidigare var ett fattigt bostadsområde.

Jag träffar en man som byter ett trasigt däck på sin gamla Lada. Han kan lite engelska och jag frågar om OS. Han skakar på huvudet och visar mig runt.

Han är för upprörd för att hålla sig till engelska. Men jag förstår att han vill visa mig att här stod det hus förut. Det var nog hans grannar som fick flytta. Själv bodde han på rätt sida gränsen till "skövlingsområdet".

Enligt Human Right Watch har 2 000 familjer fått flytta på sig för OS och enligt organisationen utan den kompensation från staten som de borde ha fått.

Det kostade en förstörd flod och att människor fick flytta för att jag skulle får tre fina OS-veckor och en tvåfilig motorväg till berget.

Jag kommer aldrig att glömma alla fantastiska svenska bragder jag har fått uppleva under OS i Sotji i nybyggda hallar och på sanslöst fina anläggningar.

Men jag kommer också alltid att ha dåligt samvete över att ha varit med om att måla upp en bild som inte fanns.