Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Orättvisan segrar när Fältjägarna lägger bössan på hyllan

Till slut gick det inte längre. Fältjägarnas IF lägger ned sitt A-lag. Kanske blev, paradoxalt nog, en enkel ledarmiss början till lagets fall.

Annons

Det var i höstas, i segermatchen mot IFK Östersund B, som Fältjägarna använde sig av en spelare som egentligen var avstängd. Det uppmärksammades efter säsongen och "Fältis" blev av med segern.

Den trepoängaren innebar att man ramlade ned under nedflyttningsstecket. IFK Strömsund blev kvar i serien, Fältjägarna flyttades ned.

I dag står det klart att degraderingen har fått stor påverkan på intresset från spelare och ledare. Detta i kombination med att klubben blev av med Jägarvallen och dessutom, enligt uppgift, inte fått några (!) träningstider i I5-hallen, har satt laget i en omöjligt situation.

– Det finns inte tillräckligt med drivande krafter och vi har för få spelare. Vi har haft stående träningstider i I5-hallen, men där vi fick vi inga i år, säger Rasmus Österström, talesman för Fältjägarna Fotboll.

Klart att man lider med Österström och Fältis. Ja, det känns faktiskt som att orättvisan har segrat. För en liten klubb, utan ungdomsverksamhet och enbart bestående av ett A-lag, behövs det förstås inte mycket för att få allting att falla.

Östersunds kommun var först ut med att slå i en sjutumsspik i kistan. Detta när man mitt framför ögonen, och enligt våra uppgifter, knappt utan en enda förhandsinformation, bestämde sig för att radera bort Jägarvallen. En förskola var viktigare att bygga en att behålla en anrik fotbollsplan. Nog känns det orättvist.

Sedan kom nästa dråpslag. Den instans som fördelar träningstiderna i I5-hallen, nonchalerar Fältjägarnas förfrågan om att få ha kvar sin stående träningstid i hemmahallen. Där verkar inte finns någon känsla för historia och rättvisa, ity att det ändå sedan urminnes tid varit Fältjägarnas inomhushall. Orättvisan grinar Fältis i ansiktet även här.

Hade det inte varit på sin plats att förstå Fältjägarnas roll i historien? Att visa lite ödmjukhet inför en liten och svag klubb som precis blivit av med sin egen tränings- och matchplan?

Kanske hade Rasmus Österström och kompani lagt ned ändå, vem vet.

Ur ett personligt perspektiv känns det tungt att en sån klassisk klubb ger upp. Min morfar, Ture Jonsson, sedemera energisk högerback i IFK Östersund, hade I5- och Jägarvallenområdet som sin hemvist på 1920- och 30-talet. Det var där han hoppade höjd, kastade spjut och spelade fotboll.

Själv hade jag och IFK Lit många duster med Fältjägarna. Oftast var det division 5 och jag minns duellerna som i går. Framför allt smällde det mot Bernt Stein, lagets spelande tränare.

Det var tufft och fysiskt, inte minst på hårda grusplaner på våren. Fältis bestod mestadels (vill jag minnas) av stora, tunga pjäser, som fläskade på i närkamperna. Ett militärlag skulle förstås spela hårt, inte lägga fingrarna emellan.

Med tiden förändrades Fältjägarnas fotbollsstil, men inte åldersspannet. Klubben var en plats där 30- och 40-plussare från Ope, IFK och Frösön, kunde varva ned, träna en dag i veckan och hålla i gång för skojs skull.

Fältjägarnas IF, bildad så långt tillbaka som 1909, var i många år varit en betydelsefull medlem av fotbollsfamiljen i Jämtland/Härjedalen. Klubben har mestadels huserat i division 4 och 5, men även frotterat sig med svensk toppfotboll.

I slutet på 1990-talet blev Fältjägarna lottat att möta Örebro SK i cupen, hemma på Jägvarvallen. Visst blev det förlust (0–9), men SVT var på plats, med sportlegendaren Bo Hansson, och det gjordes en kortare inslag som sändes i Sportnytt på kvällen.

Ett antal år därefter (2004) kom beskedet om I5:s nedläggning. I dag, elva år senare, försvinner även I5:s klassiska fotbollsklubb. Den fotbollslåga som brunnit sedan dess – även om den varit på sparlåga – orkade till slut inte längre.

Vi sörjer en kär gammal fotbollsvän och undrar samtidigt; hade Fältjägarnas IF levt kvar om Östersunds kommun hållt sina fingrar borta från Jägarvallen?

■■ Håll koll på ditt favoritlag – få pushnotiser när vi skriver om Östersunds FK, Östersunds IK eller Jämtland Basket. Ladda ner ÖP:s nya app till Iphone eller Android. Följ dessa länkar för LT:s app, Iphone eller Android.