Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Manipulerande dofter

Ibland tror jag att vi vill förändra allt omkring oss, det är som att det naturliga inte passar oss moderna människor. Vi vill försköna, förbättra eller åtminstone förändra det mesta, som varje morgon när vi fixar till oss själva eller exempelvis anlägger trädgårdar. Även smaker och dofter trixar vi med. Många gånger lånar vi från naturen men omplacerar det naturliga, inte minst gäller detta när det handlar om smaker och dofter.

Annons

Om man förr gick hem till någon och behövde gå på toa var det lätt som en plätt att hitta till utedasset, allra helst om det var sommar och varmt. Den doften var lätt att urskilja från andra sommardofter, det minns jag från min barndom. Lukta kan det göra även från moderna bekvämlighetsinrättningar inomhus, visserligen är luktsensationerna från toaletterna idag också naturliga men lukterna är lånade från andra ställen.

Kommer man idag hem till någon första gången och inte vet var toan är kan det vara lite lurigt att hitta rätt, åtminstone om man använder luktsinnet som skattkarta. Ställer jag mig utanför en dörr och insuper tallbarrsdoft och andra skogsdofter kan jag få för mig att innanför dörren finns familjens vedförråd. Det är inte ställt utom allt rimligt tvivel att det är så men troligare är det att toan finns innanför dörren.

Dock är det inte så enkelt som att det bara är skogsdofter som röjer var toan är. Sipprar det från dörrspringan ut en doft av äpple, citron och honung är det inte troligt att jag står utanför skafferiet, troligare är att toan är där. Doftar det syren eller liljekonvalj är det sannolikt inte en växthusdörr, mer sannolikt är det toadofter. Med dofthjälp är det alltså inte lätt att hitta toan idag, det är lättare att ta hjälp av dörrens placering, ofta finns toan i hallen. Ett tips från en man som allt oftare behöver hitta en toa.

Vi sänder även ut budskap, meddelanden med hjälp av dofter som visserligen är naturliga men på onaturliga ställen. Vi kan lägga små doftkulor i dammsugaren så det doftar tallbarr efter en raid med dammsugaren. På det viset vill vi meddela alla som besöker oss att här är det minsann nystädat.

Torkar vi golven med något rengöringsmedel som luktar är det inte ovanligt att det doftar citron. Citrondoften sänder även den ut budskapet att här är det ordentligt rengjort. Det här kan den som vill spara tid dra nytta av om man väntar besök. Ställer man den tallbarrsdoftande dammsugaren på tomgång i fem minuter och skvätter lite citronsaft i hörnen doftar det nystädat.

När jag läser igenom mina doftfunderingar ser jag att citrondoft ofta används för att dölja mindre angenäma dofter, som på toaletten. Detta får mig att se annorlunda på mitt favoritte, som naturligtvis inte smakar naturligt, det smakar citron!

Anders ”Pidder” Pedersén

Annons