Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Kulturhus som bryter stadssilhuetten

Annons

Diskussionen om ett kulturhus i Östersund har gått fram och tillbaka i decennier. I går presenterades två idéskisser för hur en ombyggnad av Gustav III:s torg – busstorget – skulle kunna se ut. Två arkitektfirmor har, på uppdrag av Östersunds kommun och Diös, tagit fram varsina förslag på hur bibliotek, konserthall och kulturskola skulle kunna få plats tillsammans med hotell och bostäder på torget. Tankar finns också på flexibla utställningsytor, men ingen regelrätt yta för konst finns i dagsläget med i planerna.

Förslaget från Göteborgsbaserade Krook & Tjäder sträcker sig uppåt himlen med Östersundsmått mätt – högsta punkt i förslaget är lika högt som Rådhuset – medan stockholmsbyrån Kjellander Sjöberg valt en lägre höjd. I båda förslagen rivs huset mot korsningen Hamngatan/Rådhusgatan medan det nedre huset i korsningen mot Kyrkgatan får vara kvar. Byggnaden har inget särskilt skydd men arkitekterna Pontus Orrbacke från Krook & Tjäder och Stefan Sjöberg från Kjellander Sjöberg är överens om att det är en byggnad med intressanta värden som bör vara kvar i stadsbilden.

I Krook & Tjäders förslag bryts stadssilhuetten tydligt med högre hus.

– I bland kan silhuetten vara lite väl helig, säger Pontus Orrbacke.

Hotellbyggnaden är i deras skiss tolv rumsvåningar plus skybar. Valet att bygga på höjden ger större öppna ytor att vistas på nere på marken mellan husen.

Kjellander Sjöberg har velat ta igen känslan av innergårdar i staden och skapa intressanta, vindlande passager.

– Vi försökte hålla det i Östersunds skala så mycket vi kunde men när vi går över tre våningar här så är ju det högre ändå, säger Stefan Sjöberg.

Båda byråerna har förhållit sig till Stortorget som en väldigt stor öppen yta i ena änden av staden och velat skapa något annat – med olika resultat.

Stadssilhuetten utifrån är en sak men minst lika viktig för den som rör sig inne i Östersund är utsikten från staden – ser man fjällen? De högre husen kan också innebära större gluggar av fri sikt.

Arkitekterna jag pratar med är överens om att det nuvarande biblioteket från 1958 med sina stora ljusinsläpp är mycket fint. Men byggnaden dras med problem och biblioteket behöver större ytor. Den gamla biblioteksbyggnaden ska användas till annan kommunal verksamhet, oklart vilken. Själv tycker jag att det vore synd att inte använda den till publik verksamhet.

I går, innan presentationen, dimper ett pressmeddelande ner om samarbete mellan Jamtli, Östersundshem och Jämtlands kulturkompani om Jamtli Exercishall på Stadsdel norr som ska bli "en ny arena för konst, kultur och kreativitet" – vi återkommer till det.

Plötsligt händer mycket på en och samma gång.

Läs också:

Total förändring väntar Busstorget

Startskott: Dags att balansera kontona för kultur och fritid

Förslaget: Kulturhuset byggs på Busstorget