Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Kan Zlatan vinna britternas hjärtan?

Where are you from?

Sweden

Oh, Ibra!

Ordväxlingen skulle kunna vara från vilken taxiresa eller restaurangbesök som helst på någon av mina resor i världen. Inte bara i Frankrike och i Italien, utan överallt har Zlatan, liksom IKEA, blivit en symbol för Sverige. 

När man tänker efter har de en del gemensamt, fotbollsspelaren och möbeljätten – ja, om vi glömmer priset då. De är bägge geniala men svåra att få ihop! Många har en hatkärlek till dem. Personligen är jag stolt över båda. Trots att jag alltid vill ta del av andra länders produkter, mat och traditioner känns det ändå lite varmt i magen när jag ser de stora blågula klossarna nära var och varannan flygplats i världen. Bara vetskapen att det finns köttbullar och lingonsylt där inne känns bra. 

På samma sätt är det med Zlatan. När jag under mina år som reporter på Champions League har stått i spelargångar och sett den långe svensken komma gående har det känts tryggt. Trots att jag har en närmare relation till många andra spelare, från andra länder, är det ändå en speciell känsla att ha en svensk spelare på planen i de största matcherna i Europa. Att veta att jag, som enda svenska i den så kallade flash zone, har prioritet när det kommer till intervju efter matchen, och att vi kommer att prata ett språk som horderna av presschefer och delegater runt oss inte förstår, det känns bra i magen. 

Känslan har givetvis varit densamma när Pontus Wernbloom eller min barndomsbekanting från Sandviken Kim Källström har spelat i Champions. Självklart också när Malmö spelade i finrummet i höstas. Men allt som oftast är det Ibrahimovic som representerar vårt land och det är också han vars namn är lika känt som Abba och Volvo ute i världen. 

Det finns dock ett land där fotbollsintresserade taxichaufförer och kypare inte säger Ibra utan snarare Oh, Freddie Ljungberg, Henrik Larsson eller till och med Oh, Glenn Hysén. England har nämligen inte smittats av Ibrafeber och de som har något att säga om honom är ofta negativa. Just därför vore det enormt roligt om det låg en sanning i de rykten som placerar honom i England härnäst. 

Zlatan tog sin tolfte ligatitel förra veckan. Sin tolfte! Men jag hoppas att han inte är nöjd och att det dröjer innan han avslutar karriären i någon annan världsdel. De senaste dagarna har var och varannan tidning skrivit om Zlatan till Chelsea. Jag har vid flertalet tillfällen intervjuat Mourinho om Zlatan, och hans känslor för svensken går inte att misstolka. I love the guy, sa han senast hans stod vid min mikrofon i katakomberna under Parc des Princes i Paris. En annan gång, för betydligt längre sedan i Madrid, sa Mourinho att om övergången mellan Barcelona och Real Madrid varit möjlig så hade Zlatan varit hans första värvning. Vad Zlatan tycker om Mourinho är heller ingen hemlighet. Han öste beröm över honom i sin bok och gör det i alla intervjuer där frågan kommer upp. 

Så hur blir det då? Jag ställde frågan efter uttåget ur Champions League mot Barcelona, och då svarade han kort och gott att han har ett år kvar på sitt kontrakt med PSG. Visst såg han lurig ut när han sa det, men det gör han ju ofta. 

Chelsea är långt ifrån den enda klubb han har sammankopplats med – Arsenal, Milan, Juventus och listan kommer att bli längre. 

Jag vet inte hur ni känner men jag tycker det vore kul om det blir England och är nyfiken på om han skulle kunna vinna britternas hjärtan. 

Om han skulle vinna Premier League tillsammans med Mourinho, eller varför inte med de små spelgenierna i Arsenal, kan han bli lika omtyckt som té och crumpets hos taxichaffisen som sitter där och kör på fel sida av vägen, kanske i en Volvo, på väg från Ikea, med Abba på radion.