Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Ingen glitter- och glamourshow längre

I morgon kväll gäller det. Det är final i Melodifestivalen, programmet som ingen ser officiellt, men som alla tittar på, egentligen. Men tänk nu efter innan ni röstar.

Annons

I många år har vi gjort felet att skicka glitter och glamour. Som The Ark med I-landsproblemet ”The worring kind” eller Martin Stenmarck med USA-flörten ”Las Vegas”. Eller schlagerdivor som Charlotte Perrelli och Carola.

Men låt oss nu hoppas att vi äntligen har förstått att Europa inte är det minsta intresserade av vare sig glitter eller glamour. Och inte av Bratzdockor i fullformat heller.

Man behöver bara gå till de närmaste årens vinnare för att förstå det. För två år sedan tog serbiska Marija Serifovic hem segern med låten ”Molitva” som betyder bön. Titeln får tala för sig själv. Förra året vann Ryssland och Dima Bilan med en sång om att tro på sig själv vad som än händer.

Och med tanke på hur världen ser ut i dag är det i den riktningen vi ska gå när vi ska välja ut det bidrag som ska få representera Sverige i Eurovision song contest 2009. Det hade Alexander Bard förstått när han skrev den hjärtskärande ”Your'e not alone”, som tyvärr blev utröstad. Bard faller dessvärre på eget grepp varje år.

Det här är mitt stalltips inför lördagskvällen: Glöm Alcazar, Agnes, Måns Zelmerlöw och E.M.D. Glöm definitivt obehagliga Molly Sandén. Glöm allt annat utom två nakna ben i knallblå stövlar.

Jag faller självklart för ”1000 miles” med H.E.A.T, eftersom jag alltid varit svag för män i spandex. Men jag kommer att rösta på Caroline af Ugglas. Tänk att få höra henne kvida ”Please, please” i ett betonggrått Moskva i maj.

Under ytan är Melodifestivalen ingen glitter- och glamourshow längre. Det är två nakna ben i knallblå stövlar. Och en ensam, sviken kvinna mot en hel värld.

P.s Har ni förresten lagt märke till att mops numera heter nöje? Sidorna har också fått ett nytt, fräschare utseende. Hoppas ni gillar dem.

 

 

 

Mer läsning

Annons