Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Ingen fiaskosemester 2014

Eftersom barnaskaran ska utökas i september tar frugan ingen sommarsemester i år. Vad det gäller att belasta barnbidragssystemet har frugan gjort sitt, det är vår dotter som ska få sitt andra barn. Jag som aldrig har fött barn kan naturligtvis inte veta vilka naturkrafter och ansträngningar som släpps loss vid barnafödande. Det är säkert motiverat att frugan sparar sin semester till det är dags – för att orka med ansträngningen att bli mormor igen. Med andra ord blir det ingen sommarsemester i år.

Att hoppa över sommarsemester har den fördelen att vi inte behöver lägga ner timmar och dagar på att komma överens om vart vi ska åka. Slipper känna besvikelsen av att alla campingstugor är upptagna de veckor vi kan åka och att behöva göra om hela planeringskonferensen. Frugan vill helst bo på en camping för att få den rätta semesterkänslan. För egen del kan jag njuta av semester utan att behöva köa till toa, diskho, dusch och bli som en rökt ytterfilé bland alla osande grillar. Jag slipper även knipövningarna på nätterna när blåsan gör sig påmind och det regnar ute – hela vägen till toa. Påfallande ofta drömmer jag om vattenfall, ubåtar och översvämningar när jag ska sova på en camping. Jag förstår inte vad frugan menar med att jag har fel inställning från början när vi ligger på campingplats.

Familjerådgivare brukar få mycket att göra efter sommarsemestrarna, skilsmässor är då talrikare än kantareller är i skogen. Det tär på förhållandet när man veckor i sträck får komma sin stora kärlek riktigt nära och då inte bara gulla med de mysiga sidorna. Plötsligt är det inte näpet längre om strumporna ligger lite här och där. I en trång husvagn, campingstuga eller tält kan de lätt hamna i yoghurten, bland tidningarna och på tandborsten, det finns en hel del människor som retar sig på sådant.

Så finns det de som retar sig på fullt normala beteenden, som att man lägger ifrån sig bara lite använda bitar av hushållspapper där det för tillfället passar sig. Jag retar mig garanterat inte på sådant smågulligt resursutnyttjande av jordens pappersresurser, men det finns de i min närhet som inte har samma åsikt.

Eftersom det inte blir semesterresa i år kommer vi nog att få fira vår 35-åriga bröllopsdag nästa vår.

Jag kan fortsätta rada upp fördelar med att hoppa över sommarsemester, som att vi behöver inte oroa oss för att det ska regna under våra semesterveckor, det blir inte tid för några arbetsamma projekt på huset eller tomten och...

Å andra sidan ska det bli skönt om det blir sommarsemester nästa år. Fast jag kan skjuta på det ett år till om det blir så att vi eventuellt kan bli farfar och farmor nästa år, det är nog lika jobbiga värkar med att bli farmor som mormor.

Anders "Pidder" Pedersén