Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Här kan de obemärkt försvinna i mängden

Det finns kanske bara en plats där världens främsta fotbollsspelare obemärkt kan försvinna i mängden och det är under en Formel 1-helg i Monaco. När de rikaste och kändaste trängs ihop på en så liten yta kan Champions League-finalister och ligamästare kliva runt i kaoset utan att någon tar någon större notis. Det tycktes de njuta av, i alla fall det tiotal spelare jag hann se under förra helgen i F1-depån i Monaco. Trots erfarenhet av stora idrottssammanhang tycktes de fascineras av det fina folket, de dyra bilarna, de gigantiska båtarna i hamnen och de tappra F1-förarna som vågar susa runt de alldeles för trånga gatorna i upp mot 300 km i timmen. Att dessutom kunna gå runt och titta, fota och äta snittar relativt ostört tycktes passa dem utmärkt.

När Thiago Silva satt och mumsade tårta inne hos svenske F1-föraren Marcus Ericssons team fick jag förklara för flera att han minsann var en av sin generation bästa försvarsspelare. Och när Paul Pogba kom gåendes med sin uppseendeväckande frisyr fick jag frågan om det var en rockstjärna. Visst skrevs det någon autograf här och där, men den enda som riktigt brydde sig om spelarna var Felipe Massas lille son som alltid ses med en fotboll under armen när han väntar på att pappa ska köra klart. Annars var intresset ljummet.

Själv växlade jag några ord med Silva efter att någon i Sauberstallet hade uppmärksammat att jag var en av få där inne som kunde något om fotboll. Vi pratade givetvis lite om Zlatan, men mest om Formel 1 och om att det var hans andra gång på ett race. Han tyckte det var toppen, som de allra flesta gör när de får se spektaklet live, vare sig de är kungligheter, skådisar, modeller eller idrottsmän. 

Men det finns undantag. Cristiano Ronaldo hann knappt landa i Nice förrän han var klar med Monacos GP. Han bad nog piloten stå med propellrarna på för den entré och sorti han gjorde var bland det mest tidseffektiva jag har sett. Han kom in till hamnen med en båt, slussades genom folkmassorna till McLarens garage, ställdes framför en sponsorskylt tillsammans med modellen Cara Delevinge, log stelt och lämnade banan lika snabbt som han kom. Förutom det förbeställda leendet inför kamerorna så såg han miserabel ut. Det verkade som att han led. Utan att ha en aning om hur han mår skulle jag faktiskt gissa att han inte är gladare än vad han såg ut. Jag har inte sett honom glad på mycket länge, så när som när han har gjort mål, och ibland knappt då. 

Det här bekräftade mina spanska kollegor som även de jobbar med både F1 och fotboll, och medan vi såg honom åka iväg i båten mot sitt väntande flygplan pratade vi vidare om vad som krävs för att göra den portugisiske skyttekungen lycklig. Stannar han i Real Madrid? Kommer han att återvända till England? Eller kan han finna lyckan i Paris? 

Vi kom också in på det faktum att Ronaldo, trots att han inte tycks trivas, gick ut på Twitter och sa att han hoppas få fortsätta jobba tillsammans med Carlo Ancelotti nästa år. Om han med det menade att han tyckte att Ancelotti borde ha fått vara kvar i Real eller att han själv gärna vill dit Ancelotti ska är frågan, men klart är att dessa herrar är stora pusselbitar i transferkarusellen. 

Tidigare nämnda Paul Pogba är en annan intressant pjäs i det stora transferspelet, liksom De Gea, Yaya Touré, Sterling, Falcao, Hummels och givetvis Zlatan. För att nämna några. 

De spanska kollegorna började prata summor. Det ryktas om över en miljard kronor för Balon d´Or-vinnaren. När vi ändå pratar summor påminner jag om att Formel 1:ens egen Cristiano, Lewis Hamilton, har skrivit ett kontrakt med Mercedes som sägs ge honom 1,3 miljarder bara i lön. 

Vi ruskar på huvudena där vi sitter och blickar ut över en hamn full av yachter med helikopterplattor. En bit bort på Monacos strandpromenad reser sig ett spegelblankt höghus där det sägs att de fem översta våningarna är en och samma lägenhet. Från den översta våningen slingrar sig en rutschkana ner till den privata poolen fem våningar ner. Lägenheten sägs ha köpts av en man till dennes dotter, för tre miljarder kronor. 

Jag blir yr i huvudet när jag tänker på det och jag längtar hem till mina mysbyxor och raggsockor.