Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Generationsskifte på och bredvid planen

När jag förra lördagen gjorde min sjunde Champions League-final som reporter på plats slogs jag av att jag numera är något av en senior i sammanhanget. Trots att jag känner mig minst lika spänstig och alert nu som när jag debuterade som 27-åring är jag gammal i gamet – en reporterveteran!

Det som gjorde mig uppmärksam på detta var några kära återseenden med före detta spelare som i dag jobbar med TV. En av dessa var Thierry Henry som kom fram och pratade innan matchen. Han var ett av mina intervjuoffer under min första Champions League-final i Rom då han vann finalen mot Manchester United med sitt Barcelona. Nu sju år senare har han avslutat fotbollskarriären och jobbar som expert på Sky. I katakomberna under Olympiastadion mötte jag lite senare Clarence Seedorf. En bamsekram påminde mig om varför jag intervjuat honom så ofta när han spelade i Milan, för att han var en av de mest sympatiska spelare det går att intervjua. Det var länge sedan, sa den gode Clarence. Ja, det var ju det…

Den här kvällen sa Barcelonas Xavi och Juventus Pirlo farväl till Europafotbollen. Ytterligare ett generationsskifte pågår och kvar i intervjuzonen står jag. På matchen i Berlin noterade jag att det bara var två andra reportrar som har varit med sedan min första final för sju år sedan.

Det är givetvis en ynnest att ha fått förtroendet alla dessa år. Min rutin gör det betydligt lättare att få de intervjuer jag vill idag men när jag stod där i lördags såg jag plötsligt mig själv om fyrtio år med käpp och hörapparat – den ökända Champions League-tanten som vägrar sluta. Hon som får intervjuer trots att hon är lite ding men ingen vågar säga nej för då jagar hon dem med käppen.

Tänk den dag vi alla pratar om tiden då Leo Messi spelade…, blir nostalgiska och tjatar om Zlatan, han kunde han. Tänk när Rooney sitter som studioexpert och Robben är tränare. När Zidanes söner (fyra stycken till antalet) tar över eller när Agüeros grabb slår igenom.

Jag inbillar mig att jag lämnat över mikrofonen vid det laget, men vilka minnen jag kommer att ha! Jag ska tjata för polarna på ålderdomshemmet om min allra första intervju i Champions League med Carles Puyol, om Mourinhos utspel i spelargångarna, om kampen för att förstå vad Sir Alex säger, om Zlatans vassa repliker, Neymar och Dani Alves galna kläder, Suarez bett, Cristianos bredbenta ansats vid frisparkar och Messis utomjordiska dribblingar. Jag kommer också skryta om att jag var där när Xavi och Pirlo, två av den generationens absolut bästa, gjorde sin sista match på den stora europeiska scenen en varm sommarkväll i Berlin.

Jag dröjde mig kvar en bra stund efter den sista intervjun i lördags, strosade genom spelargången över konfetti och flaggor, gick ut på planen och kände lite på gräset och blickade upp mot de tomma läktarna. Sedan satte jag mig på avbytarbänken bland spelarnas kvarglömda flaskor och energibars, tittade på när kameror monterades ner och kilometervis med kablar rullades ihop.

Det må vara över för den här gången men innan man vet ordet av så ska de där kablarna rullas ut igen, och nog vill jag vara med när nya stjärnor ska glänsa och nya minnen skapas.

ANNONS

Live: Här följer du kvällens bästa matcher

Se också: Massor av sport på viasat.se