Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: En tradition som har guldsmak

Nästan varje kväll får jag uppleva svenska medaljer under prisceremonin.

Jag har fått en ny tradition. Den är helt okej.

I stort sett varje kväll lämnar jag de kaukasiska bergen och åker buss till Sotji. Det blir en resa tur och retur på tio mil. Det jag får uppleva är värt varenda mil.

Fram till i söndags har jag tittat på en massa silvermedaljer och ett brons. Men numera är det bara guld som gäller. Prisutdelningen på torget i Olympic Park i Sotji är mäktig och när man nu har fått plocka fram en ny nationalsång är arrangemanget fulländat.

Att i söndags få se fyra blågulklädda tjejer med glansiga ögon längst upp på pallen och samtidigt höra Du gamla du fria. Då kom samma rysningar som när Charlotte Kalla närmade sig täten i stafetten på berget Laura.

I går var det dags att lyssna på den bästa nationalsången igen och nu var högsta trappsteget fyllt med svenska grabbar.

Att inte den norska flaggan skulle hissas under någon av stafettceremonierna i OS var säkert ett bra spel hos en bookmaker. Hundra gånger insatsen? Tusen?

Jag pratade med Sveriges nya kelgris Lars Nelson efter att de klivit ner från pallen. Han kunde inte riktigt njuta.

– Jag var ju nervös över det här. Det är något man aldrig gjort förut.

Han höll också på att ramla framlänges när Stefan Holm hängde medaljen runt hans hals.

– Den var ju så jäkla tung. Inte direkt som mina andra medaljer som jag har hemma, sa Nelson.

Annat var det med Johan Olsson som varit här en gång tidigare. Han berättade att nu kunde han njuta fullt ut som han inte hade kunnat senast. Tänk vad han ska njuta vid tredje besöket!

Annars fortsätter snacket om att Norges vallare heter Inge Glid och att han har lim under skidorna. Jag kan inte tro att dåliga skidor är hela sanningen. Norrmännen har sett trötta ut på start i de senaste loppen.

Petter Northug sa att "Zlatan hade åkt ifrån norrmännen om han hade haft lika bra skidor som svenskarna". Jag tror att Zlatan hade åkt ifrån norrmännen om han hade haft deras skidor.

Det här var också dagen när jag fick se hur långt vi är efter USA i damhockey. 70–9 blev skottsiffrorna och det hade blivit betydligt större siffror än 1–6 om inte Valentina Lizana Wallner och Kim Martin Hasson spelat så bra i kassen.

Nu återvänder jag till bergen och idag väntar damernas storslalom och herrarnas masstart i skidskytte.

Det innebär nog att jag ska åka tio mil i buss igen om ett par dagar.

--------------------------------------------------

Curlingdamer

Margareta Sigfridsson och kompani har sopat sig fram till en semifinal. Även herrlaget med skippern Niklas Edin har imponerat. Vilken chans de har att plocka de medaljer som förbundskapten Lindholm aldrig lyckades med.

Dimman

Vi såg inte många meter framför oss på berget Laura i dag. Dimman såg till att det bara var några meters sikt. Skidskytteherrarna fick återigen ställa in sin tävling. Men håll med om att det hade varit spännande om de kört.