Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Det saknas ett affischnamn

Sundsvall Open Trots historia innehåller legendariska vinnare som Zoogin, Scandal Play, Victory Tilly, Remington Crown, Commander Crowe, Gidde Palema och Sebastian K.

I den här upplagan är det just ett tungt affischnamn som saknas.

Jag var på plats 1996 och fick se Torbjörn Jansson snöpligt snuva Åke Svanstedt på segern i den första upplagan av Sundsvall Open Trot. Att His Majesty lyckades besegra superhästen Zoogin fanns inte i mina tankar och knappast i Svanstedts heller.

Men så blev det.

Färgstarke sportchefen Håkan "Lillis" Olsson var mannen som satte Bergsåker på kartan på riktigt med det här storloppet och fina travhelgen. Visionären Olsson med de stora drömmarna fixade fram ett eget flygplan och flög in ett helt gäng franska stjärnor 1999.

Bilden på honom när de franska stjärnorna lastades av på Midlanda var som att se ett barn på julafton.

Men samtidigt blev det en väl dyr historia för banan som det tog tid att repa sig ifrån. Rätt eller fel går det alltid att tvista om, men jag gillar "Lillis" visioner och drömmar.

2014 behövs inga flygplan för att frakta stjärnhästar till Sundsvall.

Inget ont om det startfältet som innehåller den samlade svenska eliten samt några utländska hästar i elitloppshästen Juliano Rags (Norge), två finskfödda hästar i Seabiscuit och Up Date Hoss samt Oasis Bi med italienska rötter.

Ett intressant startfält. Men samtidigt inga stora överraskningar och för lite stjärnglans i mitt tycke. Tidigare elitloppsvinnaren Nahar hade kunnat vara det namnet, men har varit alldeles för ojämn den här säsongen.

Samtidigt frågar jag mig vad Bergsåker egentligen vill göra med det här loppet.

Ska arrangemanget lyfta ännu ett steg så krävs det ett tungt affischnamn, gärna ett internationellt starkt kort. Commander Crowe har redan vunnit Sundsvall Open Trot en gång och hade varit ett perfekt häst att locka med. Nu väljer kretsen kring hästen att köra i Danmark i stället trots att förstapriset i var 700 000 kronor lägre än i Sundsvall.

Något som visar vilket geografiskt handikapp som Bergsåker brottas med.

För att locka hästar som Commander Crowe till Sundsvall så hade banan fått boka ett plan då utländska hästägarna sällan eller aldrig ställer sina stjärnor på en hästbuss i hundratals mil. Utan då måste det finnas pengar till ett flygplan och då gäller det att skapa ekonomiska förutsättningar.

Om Norrlands Elitlopp ska behålla sin status eller lyfta sig ännu mer så kommer det nog krävas i framtiden. Det får inte bli som med Gatufesten, alltså en devalvering av klassen på hela eventet.

Men loppet är fortfarande tillräckligt intressant för att locka storpublik och hela helgens tävlingar håller högsta klass.

Det som kittlar den här gången är att chanserna till hemmaseger är stora då trion Nahar, Ed You och Quid Pro Quo bildar ett starkt hemmalag. Vid endast ett tillfälle har en hemmahäst vunnit och det var Zoogin 1997.

Jag tippar att det stå mellan Robert Berghs Ed You och Örjan Kihlströms Orecchietti. Sedan räknar jag aldrig bort en häst som Nahar.