Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Det oersättliga spelet

Jag tänkte skriva om starten på spelåret. Jag tänkte skriva om konsolkriget. Till slut blev det en krönika som handlar om att spela ”Risk”.

Annons

Jag tänkte ta upp det fantastiska starten på spelåret 2010 i den här krönikan. Det släpps ju stora efterlängtade titlar, varje vecka: ”Heavy Rain”, ”God Of War III”, ”Final Fantasy XIII”, ”Battlefield: Bad Company 2”, ”Bioshock 2”…för att nämna några.

Vad är det frågan om? Är det en för tidig eller en för sen julrusch?

Så tänkte jag skriva.

Jag funderade också på att skriva om konsolkriget sedan en branschanalytiker påstått att Wii når sin försäljningspeak 2011 och att Xbox 360 och Ps3 kommer gå om och att Ps3 till slut kommer vinna och vara den största konsolen 2013.

Att den uppmärksammade analysen gjord av Stretegicanalytics David Mercer redan kritiseras och ifrågasätts säger sig självt.

Jag tänkte kommentera det eftersom det hela tiden varit min tro att Playstation 3 kommer vinna i det långa loppet eftersom den, helt enkelt, är den bästa maskinen.

Å andra sidan kan Microsofts förestående Natal ändra förutsättningarna, så jag tror jag låter bli skriva om det.

wI alla fall i dag.

Så här sitter jag i en fjällstuga utan stationära spelkonsoler och funderar på att skriva om tjusningen med brädspel.

Ni vet, sådana där spel som man ställer upp på ett bord och samlas kring och slår med tärningar och flyttar pjäser.

Jag har en Psp i väskan och en mobil i fickan men jag har några lediga dagar och ska koppla av genom att inte koppla av med dataspel.

Ungefär så tänker jag.

Risk, Monopol, Yatsy. Traditionella brädspel. Såna spel finns i stugan. Sånt familjer på sportlov kan samlas kring på kvällen när skidorna står i snödrivor och underställen hänger på tork i badrummet.

Social gaming, old school-varianten.

Här och nu skulle jag inte byta ett pressat läge i Sydostasien i ett parti ”Risk” mot en mörk kväll i ”Heavy Rain” eller ”Bioshock 2”.

Så just nu struntar jag i att det finns sju nya supersportbilar till ”Need For Speed: Shift” och till och med ”Fifa Ultimate Team”.

Jag har viktigare saker att tänka på. Mina sargade trupper i Sydostasien ligger risigt till. När horderna från Kamtjatka tränger fram över spelbrädet framstår plötsligt konsolkriget som något fjärran och avlägset. Z

Björn Brånfelt

Mer läsning

Annons