Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Delat guld i damernas störtlopp

Full fart i 1.41,67.

Men inget kunde skilja Dominique Gisin och Tina Maze åt i damernas störtlopp.

Snacka om att pricka formen.

Snacka om att vara bäst när det gäller.

Slovenskan Tina Maze, som virrat bland portarna i vinter, brakade rätt upp på pallen och visade att hon är tillbaka.

Hon vann den totala världscupen i fjol, men har i år letat efter formen. Men i början av januari fick slovenierna en ny coach i Mauro Pini och det blev stabilitet i laget – och resultaten började komma igen.

Först i sista störtloppet före OS slog hon till med en seger i Cortina.

Och nu hände det mycket under skidorna i störtloppsbacken i Roza Chutor.

Men det var jämnt.

Mycket jämnt – till och med på en nivå att det blev två segrare.

För Maze, som såg ut att vara på väg mot en plats ensam på den olympiska tronen, gjorde en miss i ingången till målhanget – och när hon gick i mål var det på en tangerad ledartid som ändå gav henne ett första OS-guld.

Då hade 32-åriga schweziskan Dominique Gisin, helt utan mästerskapsmedaljer, stått där ett tag som knapp ledare. Maze prickade hennes tid – och de två delade alltså guldet, tio hundradelar före en annan schweziska, Laura Gut.

Maze är faktiskt van vid delade förstaplatser. Hennes första världscupseger kom i en storslalomtävling i Sölden i oktober 2002. Och då var de tre som delade på segern: Maze, Nicole Hosp, Österrike, och Andrine Flemmen, Norge.

Svenskt: Kajsa Kling gjorde OS-debut, och var 2,12 efter guldvinnarna och utanför topp-20. Kajsa kör nu även storslalom och super-G, och i den sistnämnda disciplinen har hon en andraplats under säsongen i världscupen.

Sara Hector var bara halvsekunden långsammare än mer specialiserade Kling i hennes åk.