Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Dags för Mosley att visa sin klass

15 dagar är kvar till Basketligapremiären mot LF. Nu är det dags att bitarna börjar falla på plats för Jämtland.

Annons

Fredagens träningsmatch hemma mot Sverresborg är ett perfekt tillfälle för Pontus Frivold och hans manskap att visa ligaklass.

Även om det norska laget knappast blir någon stentuff opponent – man är nykomling i högsta ligan – behöver Jämtlandscoachen få svar på vissa frågor.

Även om han inte vill erkänna det handlar nog mycket om Eric Mosley. Den nye, amerikanske spelmotorn är fortfarande ett oskrivet kort.

Hyllad på college (Bonaventure utanför New York), med bland annat en fjolårsavslutning där han snittade nästan 22 poäng på de sista åtta matcherna, men med en osäker start i Jämtland.

Mosley var inte övertygande i träningsmatchen mot Umeå och har inte lyckats ta revansch under de följande träningsveckorna. "Han verkar inte särskilt mycket bättre än våra svenska guards" var en kommentar jag fick från läktaren under en träning nyligen.

Initierade källor berättar att Jämtland överväger att byta guard. Att ledningen redan börjat sondera marknaden.

Den uppgiften tillbakavisas bestämt av Pontus Frivold. Han ser en tydlig förbättring hos Mosley och tror på honom. Självklart måste Frivold säga så. Mosley är hans värvning. Han vet vad han kan.

Dessutom har vi alla gjort misstaget att döma ut spelare som inte presterat direkt. Vissa behöver tid att acklimatisera sig, bli bekant med lagkompisar, den nya miljön med mera.

Samtidigt vet vi att värvningar från college är riskabla. Det kan bli bingo, samtidigt som det kan bli som Geary Claxton i fjol. Kulturkrocken från att vara en upphaussad hjälte i glamourösa omgivningar på skolnivå i USA, till svensk ligabasket kan vara gigantisk. Alla fixar inte det.

Det vi vet om Eric Mosley – och Brandon Petersen – är att de verkligen haft omställningsproblem i Östersund. Inte bara med organisationen runt laget (på college hade de fem-sex heltidsanställda coacher, i Jämtland är det bara Frivold), utan även med praktiska saker.

Hemma i USA hade Mosley och Petersen fri tvätt och fria måltider. I Jämtland "måste" de tvätta och laga matchen själva, till synes enkla uppgifter, men som i deras värld kan bli omvälvande.

Förhoppningsvis är det kulturkrocken som gjort Mosley blyg och tveksam i sitt agerande i Jämtland. Kanske har den första "chocken" lagt sig och vi får se amerikanens rätta ansikte mot Sverresborg.

Det behövs. En toppkraft som guard är ett måste. Inte bara för Jämtland utan för alla lag. Det är guarden som ska bära laget.

I ingen annan stor lagsport har en enskild spelare lika stor betydelse som en basketguard. Det är han som ska sätta i gång anfallen och systemen, det är han som ska ta beslut om att gå på skott, dribbling eller passa vidare.

•• Vad gäller träningsmatcher har Jämtlands damlag faktiskt kommit bra mycket längre än herrarna. Ett par träningsmatcher avklarades på träningslägret i Slovenien och på hemresan matchade man två gånger mot Alvik.

Under torsdagen blir det en ny fajt, nu mot Sundsvall i Bispgården. Det blir ännu en chans för nya Tanisha Woodard att visa upp vad hon kan.

Nye coachen Dennis Cooper tror mycket på henne och det är bra. Jämtland behöver en klasspelare i sin jakt på att etablera sig i division 1.

Inte minst på grund av det stora spelartapp man har inför säsongen. På papperet ser truppen tunn ut.

Förhoppningsvis ska den kraftigt ökade träningsmängden kompensera all förlorad rutin i form av Tina Eriksson, Camilla Boström, Catrine Kjelsson (skadad, återkommer efter jul) och Elin Johnson (tillbaka efter jul?) och Tove Grannäs Brännström.