Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kronan stärks inför semestern

Lagom till sommarsemestrarna har kronan skärpt till sig.
Vinterns kronras har vänt till en kraftig uppgång de senaste månaderna.

Annons

Kronan blev ordentligt skadskjuten under vintern och vacklade länge omkring nära rekordlåga nivåer mot de flesta andra valutor. Inte bara mot dollarn och euron utan mot praktiskt taget alla andra betalningsmedel världen runt.
– När det stormar på världshaven är den svenska kronan ingenting man söker sig till. Då håller man sig i första hand till de stora världsvalutorna, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.
Kronan tog sig
Men i vintras slog kronkursen i golvet och har sedan dess bit för bit blivit allt starkare. Stämningsläget på de finansiella marknaderna är en viktig faktor för kronan, menar Isaksson.
– Och nu går situationen åt rätt håll, den amerikanska ekonomin ser ut att ha bottnat i vissa avseenden och de finansiella aktörerna är nu mer villiga att ta risk. Det är väldigt viktigt för en liten valuta som kronan.
Dessutom brukar kronans styrka följa börsens utveckling. Stark börs leder oftast till starkare krona, och den senaste tidens kraftiga börsuppgång har skjutit kronan framför sig.
Men även om kronan nu ger mer valuta för pengarna så har förstärkningen inte lett till någon rusning till resebyråerna. Visserligen är bokningsläget bra till många soliga semesterorter, men det beror kanske inte på kronan, enligt Kajsa Moström, informationschef på Apollo.
Inte entydigt
– För kunderna blir det ju positivt med en starkare krona när de kommer till resmålet. Men vi har kanske inte märkt så mycket valutaeffekt i hur folk bokar resor. Vi ser att det går bra för Turkiet, Tunisien, Kroatien. Men det går bra för Grekland också så det finns ingen entydighet i det här, säger Moström.
– Och vi brukar inte se några jättestora förändringar på grund av valutorna. När man reser på semester vill man kunna leva gott och unna sig saker och visst är det trevligt om man får mycket för sina pengar. Men valutan är kanske inte något som man funderar så jättemycket över innan man bokar resan.

Mer läsning

Annons