Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krokoms kommun kan ha förlorat 18 miljoner

18 miljoner kronor riskerar Krokoms kommun att förlora.

Det är pengar som kommunen legat ute med sedan byggföretaget som startade bygget av Sånghusvallens skola gick i konkurs i februari 2012.

Annons

Byggandet av Sånghusvallens skola i Ås i Krokoms kommun stod klar för ett år sedan. Det skulle bli en ny modern och energisnål skola och därmed också miljöanpassad. Men fram tills att skolan stod färdig hann mycket hända och än är det inte slut.

Beslutet att bygga skolan togs av kommunen i oktober 2009. Då skulle skolan få kosta 30 miljoner kronor. Men ganska snart insåg politiker och tjänstemän att en kostnad på 30 miljoner kronor skulle bli alldeles för låg, den uträkningen följde nämligen inte indexökningar och tog inte med att det skulle vara ett lågenergihus. Kostnaden beräknades därför om i juni 2010 till 51 miljoner kronor. I dag, efter en hel del turer och omvända beslut, har skolan hittills kostat 65,6 miljoner kronor.

– Vi var medvetna om att det skulle bli en högre kostnad att bygga den här skolan än vanliga traditionella skolor. Men det har vi ju räknat med att kunna ta igen på sikt med lägre driftkostnader, säger Tomas Nilsson, fastighetschef i Krokoms kommun.

Men det de inte hade räknat med är att 18 miljoner av de 65,6 miljoner kronor kan vara pengar som hör till byggföretagets konkurs. Pengar kommunen troligen inte får tillbaka.

– Vi räknar väl egentligen inte med att få tillbaka de pengarna, lite av dem kanske men inte allt, säger Tomas Nilsson, fastighetschef i Krokoms kommun.

Bygget blev försenat och till slut valde kommunen att i februari 2012 häva byggentreprenadsavtalet. Två dagar senare gick företaget i konkurs.

– Allt blir ju dyrare när en konkurs inträffar, det är löner, underleverantörer, olika förseningar, vissa saker som måste ändras, ja allt, säger Tomas Nilsson.

# Anser du att kommunen gjorde tillräckligt för att förhindra det här?

– Vi kunde inte göra mer än vad vi gjorde, vi gjorde ju allt, alla kontroller, säger Tomas Nilsson.

# Men det är ju faktiskt 18 miljoner som det handlar om, 18 miljoner av skattebetalarnas pengar, pengar som hade kunna lagts på till exempel skolorna?

– Det är olyckligt det som hänt, det är många drabbade, framförallt barnen. Allt är trist, säger han.

Senast som Tomas hade kontakt med den utsedde konkursförvaltaren var för ett halvår sedan. Sen dess har inget hänt gällande konkursen och kommunens pengar. Kommunen har fått en så kallad bankgaranti hos Danske Bank där kommunen kräver att i alla fall få tillbaka 2,5 miljoner kronor för fördyringar. Över det har kommunen ett antal krav som skulle kunna göra att kommunens fördyringar för projektet hamnar på 10 miljoner. Men får inte kommunen igenom nått av sina krav, ja då har 18 miljoner gått förlorade.