Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krokoms bokbuss kopplar upp sig efter årsskiftet

En lila buss kommer lastad med kärlek, spänning och dramatik. Men också med kunskap och information.

– Nog känns det som att vi behövs, säger Hans Hedman, som har rattat Krokoms bokbuss under 12 år.

I går Jänsmässholmen, i morgon Kaxås. I dag har chauffören Hans Hedman och bibliotekarien Johanna Gällman parkerat vid Sånghusvallens förskola i Ås. Dörren öppnas och stängs av lässugna, ivriga elever. Många vill låna flera böcker och en del har siktat in sig på samma bok. Och var har lånekortet tagit vägen egentligen? Visst är det lite ruschigt emellanåt, men mest väldigt kul, säger Johanna Gällman,

– Jag jobbar också på Krokoms bibliotek, men mest är jag på bussen och det gillar jag. Man får se en annan sida av yrket, träffa barn och komma ut i kommunens småbyar.

– Mötet med människorna är absolut det som berikar dagarna. De som kommer är glada och positiva och allt är gratis. På det viset är det ett väldigt tacksamt jobb, säger hans Hedman.

Krokoms bokbuss har varit ute på vägarna sedan 1984 och är tillsammans med Östersunds bokbuss de enda bokbussarna som finns kvar i länet numera. Johanna och Hans stoppar både på skolor och hos privatpersoner. Innan får de många beställningar och samtal från människor med önskemål om böcker. Många gånger vet de också vad som brukar gå hem och plockar ihop ett sortiment beroende på vart färden går just den dagen.

– Efter 12 år känner jag våra låntagare och vet vad de gillar. En vill ha jaktskildringar och någon annan vill ha deckare – "bara det inte är Jo Nesbø". Jag har en katalog i huvudet, säger Hans.

Förra året gjordes 124 000 utlån i hela kommunen, varav 27 800 i den stora lila bussen. Det råder ingen tvekan om att det mobila biblioteket är behövt, särskilt i glesbygden.

– Ju längre bort från centralorten man kommer desto större märker man att behovet blir. I Valsjöbyn och Laxsjö till exempel har invånarna jättelångt till ett bibliotek, säger Hans.

En grupp som har blivit allt större och viktigare i glesbygden är invandrarna.

– Vi märker tydligt att fler efterfrågar böcker på arabiska eller andra utländska språk. Vi vill också prioritera samisktalande, men det är svårt eftersom det finns få böcker på samiska, säger Johanna.

Än så länge kan hon och Hans inte visa låntagarna hur det går till att låna en e-bok, eftersom Krokoms bokbuss inte är ansluten till internet. Men efter årsskiftet är planen att det ska bli ändring på det.

– Då ska vi börja arbeta uppkopplade och kan illustrera för låntagarna hur man till exempel laddar ner e-böcker, lånar om eller reserverar böcker på webben, säger Johanna.

Hans är lite skeptisk, internetåtkomsten är många gånger dålig i kommunen.

– Mätningar visar att åtminstone fem orter saknar täckning, men det kan hända att det löser sig, säger han förhoppningsfullt.