Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krokoms åttondeklassare mötte framtiden

För tredje året i rad arrangerade Krokoms kommun Framtidsdagen där representanter från näringslivet, kommunen och landstinget fanns på plats.

Runt 150 åttondeklassare från kommunens fyra skolor fick ta del av vad det finns för jobb i kommunen i framtiden.

Eleverna fick alternera mellan olika montrar och föredrag för att få en sådan stor variation som möjligt under några timmar i Krokomshallen under torsdagen.

– Vi har bjudit in niondeklassare förut men vi valde åttondeklassarna i år för att väcka tankarna om yrkeslivet lite tidigare, säger Daniel Jonsson, PA-konsult vid Krokoms kommun som påpekar att det är viktigt att kunna visa på bredden av yrken och att det finns en mängd spännande jobb inom kommunen, landstinget och näringslivet och berättade att det är stor efterfrågan på ingenjörer både inom det offentliga och i näringslivet.

Henrik Jonsson, kock vid Centralköket berättade om sitt yrke, som att han varje dag lagar 1000 portioner lunch till olika förskolor och skolor på Rödön, i Krokom och Dvärsätt.

Han berättade att han försöker ta livsmedel som är lokalt producerade om det finns utrymme för det, men att ekonomi och upphandling inte alltid gör det möjligt.

– Men i dag till exempel bjuder vi på korv och potatismos där potatisen kommer från Jämtpotatis, säger han.

Mona Thorsson, LRF fanns vid de Gröna näringarnas monter och demonstrerade hur man via en app på sin smartphone kan scanna av livsmedelsprodukter när man handlar för att ta reda på var de kommer i från.

– Den här gröna Bregott asken till exempel, den är från Danmark. Medan den här orangea ekologiska Bregott asken kommer från Sverige. Här kan man som konsument påverka, säger hon.