Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Varje beslutsfattare i hela Jämtlands län borde pröva på att vara synskadad

/
  • ”Blunda ett ögonblick, och tänk”, uppmanar Karl-Axel Ledung. ”Var skulle du vilja bo om du fick en synskada?”
  • Att vara synskadad är inte bara besvärligt, det är även väldigt kostsamt.
Grafik: Kjell Nilsson-Mäki
  • Runt 100 medlemmar i SRF av totalt 300 i Jämtland är i stort behov av hjälp för att få en bra tillvaro, konstaterar dess ordförande Karl-Axel Ledung som här får hjälp av grannen och kompisen Astrid Åkerström med älgköttet.

Tänk dig att du måste betala 200 kronor extra per timme varje gång du ska handla i butiken, gå på en promenad, teater eller bara läsa dagens post. Dessutom kanske du inte själv får bestämma när.

Annons

Detta är verkligheten för de synskadade varje dag. Nu vill de se en ändring.

Synskadades riksförbund, SRF, vill nämligen få tillgång till en kostnadsfri, flexibel och personlig ledsagarservice.

Allt för att de ska kunna leva ett oberoende och självständigt liv.

Karl-Axel Ledung bor i Lillholmsjö och han är ordförande för Synskadades riksförbund i Jämtlands län. Han slåss nu, tillsammans med lokala föreningar runt om i landet, för att de synskadade ska få det bättre. Snart ska en undersökning bland länets kommuner visa vilken kommun som är bäst att bo i.

Karl-Axel Ledung har varit blind i 10 år.

– Jag körde brevbäring till Gunnarvattnet och helt plötsligt förändrades synen totalt, det blev besvärligt att köra hem, säger han. Sedan den dagen har han inte kunnat arbeta mer som lantbrevbärare.

– Men jag blev inte direkt överraskad, jag har två bröder som blivit blinda tidigare. Jag hade även varit i kontakt med läkare och han sa att det skulle kunna hända, men jag skulle också kunna klara mig.

– Det handlar om en ovanlig sjukdom som gör att det blir en slags avtrubbning på synnerven. Läkarna vet inte vad det beror på och det finns ingen bot. I dag har jag något sämre syn än ledsyn. Jag känner mig inte som handikappad, men det är jäkligt obekvämt.

Karl-Axel Ledung har tur. Han har en granne och god vän, Astrid Åkerström, som hjälper honom mest varje dag med göromål som han inte klarar av.

– Jag skulle inte klara mig utan Astrid, konstaterar han.

Han berättar hur han måste ringa färdtjänsten dagen innan för att beställa resa till affären i Föllinge.

– Men där hjälper de anställda mig att handla, säger han, annat är det i Östersund. Coop har klart sagt att de inte har personal till sådant. Blir man beviljad ledsagning av kommunen får vi betala 200 kronor per hemtjänsttimme alternativ 200 kronor vid tillfälle.

Ledung skulle vilja att varje beslutsfattare i hela Jämtlands län fick pröva på att vara synskadad en dag. Detta skulle kanske, som han uttrycker det, få upp ögonen på politiker och tjänstemän för hur de synskadades liv ter sig i Sverige i dag.

– Det finns ett politiskt ansvar för att det ser ut så här. Vi vill att någon vågar bryta mönstret och verkligen se att det finns en stor grupp i samhället som faller igenom maskorna i välfärdssystemet.

Mer läsning

Annons