Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turbulenta tider för Milkos mjölkbönder

/
  • Det är en underbar idyll med utsikt mot Storsjön hos Anders och Gun Haraldssons bondgård Lägden ute i Ås. Här går kossorna ute under sommaren och kommer in två gånger om dagen för att mjölkas.

Besparingspaket, slaktade mejerier och samarbetsplaner. Det senaste året har varit rekordturbulent för mjölkbönderna i Milko.

Annons

Anders och Gun Haraldsson driver bondgården Lägden i Ås. Det är en familjegård med anor från 1800-talet berättar Anders Haraldsson.

– Min farfarsfar köpte gården, säger han.

På Lägden finns 40 kor och totalt 85 djur. Eller som Anders Haraldsson uttrycker det.

– Vi är en av de mindre gårdarna, säger han.

Anders och Gun Haraldsson är med i Milko. Det senaste året kan vara det mest turbulenta i Milkos historia med både mejerinerläggningar och kraftiga besparingar.

Allt under ledning av den nye vd:n Erik Gumabon.

I vintras såg det mesta mörkt ut. Då sänktes ersättningen som Milko betalar ut till sina medlemmar.

Men under våren så har Milkos medlemmar börjat se ljuset i tunneln. Mjölkhandslaget drevs igenom. Något som innebär att literpriset i butik höjs med en krona. Häromdagen redovisade Milko en vinst på sex miljoner för det första kvartalet.

I takt med åtgärderna har förtroendet för Milkos ledning ökat.

– Det är ganska bra. Milko har tagit på sig ledartröjan när det gäller samarbete och fokus på bönderna, säger Gun Haraldsson.

– Mejerierna måste samarbeta i stället för att kriga mot varandra. Inte som nu bråka om bästa plats i mjölkhyllan, säger Anders Haraldsson.

– Det måste fram att mjölk är bra. Folk dricker ju mjölk, säger Gun Haraldsson.

Vad behövs göras?

– Det måste till ett bättre mjölkpris. Minst en krona till. Det blir ju det med Mjölkhandslaget. Vi har en ny vd i Milko (Erik Gumabon, reds anm). Sedan han tillträdde har det börjat hända saker. Han försöker förändra saker. Även om det tar tid, säger Gun Haraldsson.

Vad tror du om framtiden?

– Det är hoppet jag lever på. Jag hoppas att det ska vända. Med Handslaget så blir det bättre. Men många har det väldigt tufft, säger Gun Haraldsson.

Vad ger ni Erik Gumabon för betyg?

– Han får G i allafall, säger Gun Haraldsson.

– Ja, han verkar driftig, instämmer Anders Haraldsson.

Har det varit IG – Icke godkänt – tidigare?

– Ja. Innan han tillträdde, säger Gun Haraldsson.

Milkos ledning får godkänt. Men förtroendet för politikerna är lägre hos Anders och Gun Haraldsson.

– Alla politiker vill ju få bort stödet till bönderna nuförtiden. Det är väl bara Håkan Larsson (centerpartisten från Rödön) som är lite för bönderna, säger Anders Haraldsson.

Mer läsning

Annons