Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunnelodling ska öka intresset för frukt- och bärodling i länet

Antalet företag i bärbranschen minskar i länet. Nu ska intresset för tunnelodling av frukt- och bärsorter undersökas, för att vända trenden.

Annons

Det är JiLU, Jämtlands läns institut för landsbygdsutveckling, som ska göra en marknadsundersökning för att ta reda på potentialen, förutsättningarna och intresset i Storsjöbygden för att starta tunnelodlingar. De kommer även att hålla inspirationsmöten på några orter runt Storsjön.

Projektet startar i mitten av november och pågår under två månader, det kommer att drivas av Boel Grufberg, Tema trädgård och Gabriella Gärds, Tema Skog.

”Nyttjandet av både färska och förädlade bär och frukter ökar i Sverige i dag. Den ökade efterfrågan har tyvärr inte påverkat odlingen och produktionen i Jämtland, tvärtom är tendensen en minskning av antalet företag inom branschen”, skriver de i sin projektidé.

Samtidigt som de konstaterar att minskningen troligtvis beror på svårigheter med för små utbyten, angrepp av mikroorganismer och kalla somrar. Dessutom är möjligheterna små att variera olika sorter och olika bär som inte klarar klimatet. Nu har tunnelodling etablerats i södra Sverige och försök har gjorts i Norrbotten för att stoppa minskningen av företag. Nu tror de att tunnelodling vore ett sätt även för Jämtland.

Mer läsning

Annons