Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tranorna tog Torstens potatis

/
  • Torsten Berggren undrar om tranor är fridlysta eller om han får skjuta några? Länstidningen har låtit frågan gå vidare till länsstyrelsen.
  • Det var ett tranpar som glufsade i sig Torstens sättpotatis.

När Torsten Berggren från Tulleråsen kom till sitt sommartorp i Kallkällan, Aspås, för att rensa sitt potatisland blev han något förvånad. Bara några stånd av den potatis han satt var kvar, resten var spårlöst borta.

Annons

– Jag stod en stund och bara gapade, säger Torsten. Jag förstod att något djur måste ha varit framme, men det var inte förrän jag ringde min bror och berättade om potatisen som jag fick klart för mig vilka marodörerna var. Då fick jag höra att han sett två tranor spatsera omkring i landet när han varit upp till torpet för några dagar sedan.

Torsten står och tittar på det som en gång var ett potatisland.

– Jag hade satt både Gullöga, Blå Kongo, Mandelpotatis och Dansk sparris. Men tranorna har inte varit så noga. De har mumsat i sig alla sorterna. Det värsta är att nu får jag äta ris till surströmmingen, säger Torsten.

Han undrar samtidigt om det skulle gå att få skjuta en eller några fåglar, när de gör skador.

Länstidningen bollar över frågan till naturvårdshandläggaren Jessica Backeryd på länsstyrelsen.

– När det gäller tranor är de fridlysta och det är ytterst sällan som länsstyrelsen medgett skyddsjakt här i länet. Då ska det röra stora skador som fåglarna orsakar.

Jessica Backeryd medger att antalet tranor har ökat.

– Det syns vid den årliga räkningen vid Hornborgarsjön. Där ökar antalet för varje år och de flesta tranorna flyttar sedan till Norrland över sommaren.

Hon berättar vidare att när det gäller fåglar är skrämseltaktiken det bästa sättet att få dem att flytta.

– Vi hade ett stort gäng tranor på Norderön som åt upp potatisen för en lantbrukare. Vi rekommenderade honom att skjuta raketer, som både smäller och visar ljus. Det gillade inte tranorna och nu får lantbrukaren ha sin potatis i fred.

Torsten Berggren har i dagarna byggt en fågelskrämma i sitt potatisland.

– Vi få väl se hur länge fåglarna blir lurade. Nu har jag satt en ny omgång potatis som jag hoppas få ha i fred.

Jessica Backeryd säger också att om man lider ekonomisk skada av exempelvis fågelangrepp, så finns det möjlighet att få ersättning av länsstyrelsen.

– Vi har en viltskadefond som står för sådana kostnader.

I stället för att få nypotatis nu i juli så får Torsten vänta till måndasskiftet oktober november, då den nya omgången sättpotatis ska ge skörd.

– Om inte tranorna glufsar i sig den också, säger Torsten.

Annons