Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tina gjorde äldrevården till hett ämne i Krokom

/
  • Tina fick upp ögonen för kommunens äldrevård  i höstas när hennes egen farmor blev dålig. Vid sidan av hennes eget arbete har hon under hösten genomfört en omfattande undersökning av hur situationen egentligen ser ut på tre av Krokoms kommuns äldreboenden.Foto: Jan Andersson

Vården av Krokoms äldre invånare var ämnet som blev mest aktuellt under gårdagens fullmäktigemöte.

Annons

Under allmänhetens frågestund presenterade Tina Stafrén en rapport om hur verkligheten ser ut och var de stimulanspengar som kommunen fått till äldrevården tagit vägen.

– Vi måste få upp ögonen för äldrevården – och det här är bara början, sa Tina Stafrén, som själv bor i Ås.

Hon har på eget bevåg gjort en omfattande undersökning bland undersköterskor och vårdpersonal på tre av kommunens boenden. Och det var ingen trevlig rapport som fullmäktige fick ta del av.

Kommunens egen vision om äldrevården lyder att man ska: ”kunna åldras i trygghet och med bibehållet oberoende, bemötas med respekt ha tillgång till god vård och omsorg och kunna avsluta livet med värdighet”.

– Det är svårt att förstå när vårdpersonal på äldreboenden säger att: ”jag skulle aldrig vilja ha min gamla mamma här”, kommenterade Tina.

För det budskapet har hon mötts av när hon satt vid sin farmors sida och när hon gjorde sin undersökning på boendena.

En vårdanställd hade uttryckt i undersökningen: ”Det är jag som får ta beslutet om vem som ska få kissa ner sig idag, för jag hinner inte på toaletten med båda två samtidigt”.

Den mest basala vården av de äldre blir en prioriteringsfråga för vårdpersonalen under deras arbetsdag, visar Tinas sammanställning. Samtidigt är det mer tid till social stimulans av de äldre som Tina efterfrågar.

– När farmor blev dålig och vi hade vårdplanering för henne var det, förutom medicinsk vård och det mest basala, sällskap vi önskade åt henne.

Men resurserna räckte inte till på boendet. Samtidigt har hon upptäckt att kommunen under 2007 och 2008 sökt och fått 1,7 miljoner kronor per år i stimulansmedel från Socialstyrelsen just till de äldres kost och det sociala innehållet i de äldres liv.

– Runt två miljoner kronor för man nu över av dessa pengar till 2009 års budget för att de inte blivit använda, sa Tina.

– Stimulansmedlen är väldigt fria att använda, och de kan även användas för att ta in mer personal, sa Tina, som noggrant kollat alla fakta.

Något beslut eller politiska löften var inget Tina krävde under sitt tal. Men budskapet var glasklart.

– Jag gör det här för att vi ska komma igång med ett förbättringsarbete, sa hon – och fick rungande applåder.

Mer läsning

Annons