Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska vindbolaget lovar miljonbelopp till Kaxåsborna

Svenska vindbolaget lovar mångmiljonbelopp till Kaxåsbygden och dess invånare om vindkraftverken kan bli verklighet.

– Det handlar om stora pengar, säger projektledaren Hans-Christian Schulze.

Annons

Svenska vindbolaget undersöker just nu möjligheterna att sätta upp mellan sex till nio vindkraftverk på Hällberget/Storbacken och upp till 15 verk i Nordbyn. Projektet är ännu bara i sin linda och många steg återstår innan de båda vindkraftsparkerna kan bli verklighet.

Enligt projektledaren Hans-Christian Schulze så finns det i dagsläget inte så många intressen som talar mot byggnationer i området. I alla fall inte vad bolaget hittills fått kännedom om. Exempelvis så har rennäringen ännu inte haft några invändningar vilket brukar vara mycket vanligt. Samtidigt har många av de boende reagerat sedan planerna blev offentliga.

– Den största invändningen mot det här projektet har hittills varit att de här verken skulle förändra landskapsbilden. En del kanske tycker att det är okej med vindkraftverk medan andra tycker det är fruktansvärt att se dem. Sådana synpunkter är inget man kan skita i utan man får respektera detta och diskutera med människorna i bygden om det.

Förutom att vindkraftverken skulle förändra landskapsbilden så skulle de också enligt Hans-Christian Schulze generera stora pengar till bygden. Enligt kalkyler från Svenska vindbolaget så handlar det om flera miljoner varje år.

– Vi kommer att sälja med villkoret att det ska vara en bygdepeng på 1 procent av omsättningen varje år.

Om man räknar med att det blir 24 vindkraftverk som producerar 163 200 megavattimmar årligen så skulle det generera cirka 1,3 miljoner kronor till bygdekassan varje år enligt Hans-Christian Schulze.

De som äger marken där vindkraftverken står skulle få betydligt mer än så. Varje verk ger en arrendepeng på cirka 150 000 till 200 000 kronor årligen. Den som äger marken där ett verk står samt den som äger mark inom en radie på 450 meter får dela på arrendeintäkten. Blir det 24 verk så handlar det om mellan 3,6 och 4,8 miljoner kronor som de berörda markägarna får dela på årligen.

Hans-Christian Schulze säger att Svenska vindbolaget kommer att sälja vindkraftsparkerna med de här villkoren. Det handlar inte om glädjekalkyler som ska göra bygden mer välvilligt intställd till vindkraftverken.

– Det här är absolut inga glädjekalkyler, säger han.

Mer läsning

Annons