Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för lokalägd vindkraft i Offerdal

/
  • Bo Almer framför vindsnurran Offelia som ägs av den befintliga ekonomiska föreningen Offerdalsvind. Foto: Perra Lindahl

Om allt går enligt planerna kommer vindkraftsparken i Råshön, Offerdal att få sin åttonde vindsnurra om cirka ett år - och mycket talar för att den kan komma att få ett stort lokalt ägande.

Annons
- Intresset att köpa andelar i den nya vindsnurran blir bara större och större, främst från företag och privatpersoner i länet, säger Bo Almer, ordförande i Offerdalsvind, den ekonomiska förening som äger en av de sju befintliga vindkraftverken i Råshön.
Det är företaget Vindkompaniet som även ansvarar för projekteringen av detta åttonde vindkraftverk på Råshön. Tillstånden är till stora delar klara.
- Kontakter är tagna med Jämtkraft om elnätsanslutningen och inom kort kommer vi att ordna ett upptaktsmöte där intresserade ska få information om förutsättningarna för att bli andelsägare i det nya vindkraftverket, säger Jan-Olof Dahlin, från Vindkompaniet.
Den nya vindsnurran kommer att bli kraftfullare än de tidigare sju. Effekten beräknas bli på två megawatt och årsproduktionen 5,5 miljoner kilowattimmar. Kostnaden beräknas till drygt 30 miljoner.
Tanken är att även den nya åttonde vindsnurran ska ägas av en ekonomisk förening. Enligt mycket preliminära beräkningar kommer en andel att kosta drygt 6 500 kronor med 5 500 andelar.
Bo Almer har haft ansvaret för att sondera intresset för det nya vindkraftverket.
- Intresset är stort, främst från boende i Krokom, Åre och Östersunds kommuner. Jag har träffat många på möten, som har antecknat sig för att köpa andelar. Det är också många som ringer, säger han.
Erfarenheterna från verksamheten i Offerdalsvind blir förstås till stor nytta när och om en ny ekonomisk förening bildas. Det ekonomiska utfallet hittills för Offerdalsvinds vindkraftverk Offelia blir dessutom bra försäljningsargument.
- Det har varit en god affär för de drygt 300 andelsägarna, som till stor del kommer från bygden. Avkastningen ligger på 12-13 procent. Vår vindsnurra är faktiskt ett av landets mest effektiva, säger Bo.
- Mycket positivt de här första åren är också att blåsten i området har visat sig vara bättre än vad vi hoppades på när vi startade 2004, säger Bo Almer avslutningsvis.
De sex övriga vindkraftverken på Råshön ägs av privatpersoner i Skara.

Mer läsning

Annons