Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart utförsäkrad: Hur ska jag klara min ekonomi?

/
  • ”Hoppas de ansvariga läser mitt brev och ändrar sina beslut”, säger Karin                  Östling från Kaxås. Foto: Jan Andersson

Utförsäkrad. Bara namnet låter hemskt, som om man vore arbetsskygg och inte vill göra rätt för sig. Jag trodde att man skulle bli bättre behandlad de sista åren av sitt arbetsliv. Det säger Karin Östling från Kaxås. Nu har hon skrivit ett brev till regeringen för att berätta om sin situation.

Annons

59–åriga Karin Östling sitter vid köksbordet i sin lilla etta i Kaxås och funderar på framtiden. Till nyår blir hon utförsäkrad och hon undrar vad det egentligen innebär.

– Det verkar vara så krångliga regler kring det här, men jag förstår att det kommer bli svårt att klara oss ekonomiskt nästa år. Då återstår bara socialhjälp, som det hette tidigare.

Karin är född i Krångede och har bott på ett flertal ställen i länet. Bland annat har hon jobbat som elevassistent till barn med särskilda behov och hon jobbade nästan i 40 år innan hon blev sjukskriven för utmattningssymtom och tarmsjukdomen Krons syndrom.

– Jag var hemma nästan tre år och efter det började jag så smått att arbetsträna, men jag kunde inte lära mig att ta det lugnt i jobbet så jag åkte på en ny sjukskrivning.

Nu har Karin på nytt börjat med sin arbetsträning, den här gången hos en fotvårdspecialist, och nu fungerar det bättre.

Men sedan hon fick reda på att hon blir utförsäkrad till nyåret så läggs den oron till den övriga stressen och hon har svårt att koncentrera sig.

– Jag tänker på hur jag och min gubbe ska klara oss i framtiden. Det skulle kännas så oerhört förnedrande att behöva gå till det ”sociala” för att tigga pengar efter att ha jobbat hela livet.

– Jag förstår inte hur regeringen tänker, men pengarna som fotfolket skulle ha behövs väl till chefernas höga löner och bonusar.

Att Karin blir utförsäkrad till nyåret kommer att märkas redan nu i jul.

– Vi får dra in på julklapparna i år. Det gäller att spara på slantarna eftersom vi inte vet hur vår ekonomi kommer att bli framöver.

I onsdags satte sig Karin ner och började författa ett brev till regeringen för att belysa sin och alla andra utförsäkrades situation.

– Jag tror att det skulle vara bra för makthavarna att de får reda på resultatet av deras beslut. Därför skrev jag ner de här raderna . Hoppas att de ansvariga tar åt sig och kanske ändrar sig.

Mer läsning

Annons