Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärvången blir navet i mångmiljonprojekt

/
  • ”Här bakom ska den stora jordkällaren ligga”, säger Pia Ström, som är butikschef på bymejeriet.
  • Under trettondagsafton var det ekonomimöte i Skärvången. Konsulterna              Helen Olausson och Daniel Wikberg från Eko Nord var mycket positiva efter mötet.  Naturligtvis bjöd Tor Norrman ekonomikonsulterna på ost direkt från mejeriet. Foto: Jan Andersson

I satsningen ingår en utbyggnad av det befintliga mejeriet, ett nytt slakteri med charkbutik, ett fäbodmejeri samt en jordkällare modell större med avsmakningsrum. En ny restaurang, ett bageri och ett bryggeri finns också med i ett senare skede av planerna.

Annons

– Jag kallar projektet ”vision Skärvången”, som är en glesbygdssatsning av den större modellen, med Skärvången som utgångspunkt, säger Tor Norrman, som är projektets grundare. Jag har funderat i de här banorna i många år och nu känner jag att det är dags att förverkliga mina planer.

Ända sedan Tor och Roland Norrman startade mejeriet för 23 år sedan har det varit ett givet turistmål för besökare i den här delen av länet. Strömmen av turister har ökat år från år och de guidade visningarna i mejeriet är oftast fullsatta.

– Det gäller att förvalta intresset för vår verksamhet och därför tror vi på de planerade utbyggnaderna, så vi kan ta hand om våra besökare på ett bättre sätt. Samtidigt bygger vi ju också ut vår verksamhet.

En av de första satsningarna, som kommer att börja byggas redan nu i sommar, är ett nytt slakteri med en charkbutik. Där ska bara djur från bygden slaktas, som får, killingar, nöt och gris och i viss mån vilt.

– Det är för att ta reda på vårt eget kött, bland annat från killingar, som oftast kasseras efter slakt idag. Det här företaget ska kunna stå på egna ben inom något år och inte ingå i mejeriverksamheten, säger Tor Norrman. Han säger också att det nya slakteriet kommer att ge tre till fyra nya arbetstillfällen.

Även utbyggnaden av det befintliga mejeriet ska påbörjas i sommar. Utbyggnaden innebär att mejeriet kan tillverka 10 till 20 ton ost mer per år och även där är det aktuellt med någon nyanställning.

I ”Vision Skärvången” ingår också ett fäbodmejeri, som ska ligga i Sörbodarna, mellan Häggsjövik och Bakvattnet. Det ska bli ett visningsmejeri där det ska tillverkas cirka tre ton ost varje sommar . Här ska besökarna själva kunna delta i tillverkningen och det projektet innebär också några nya jobb.

– Den mest spektakulära i det här projektet blir jordkällaren som ska byggas invid mejeriet i Skärvången, säger Tor Norrman. Källaren ska bli stor, som en mindre kyrka, berättar han. Här ska finnas plats för lagring av ostar och även köttprodukter och här ska även finnas ett rum för avsmakning.

För att Skärvången och Hotagen ska synas mera för turisterna kommer Tor och Roland ta över halva Krokoms turistbyrå. Där ska besökarna kunna få information om allt som händer i Skärvången och Hotagen i allmänhet.

– Samtidigt som besökarna fikar kan de se på olika monitorer om de olika delarna av den här biten av länet.

– Att inte satsningen blir dyrare än de planerade tio miljonerna förklarar Tor Norrman beror på att många av byggnaderna redan existerar vilket gör att priset går att hålla nere.

Om vi exempelvis tar köket till vår blivande restaurang så byggdes det klart för några år sedan.

Restaurangen, det nya bageriet och bryggeriet är också några av de blivande satsningarna, men som inte kommer att börja byggas i år.

– Inom fem år tror jag att hela”Vision Skärvången” är klar, säger Tor Norrman.

Mer läsning

Annons