Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Segdragen skattetvist är över

/

Alf Lysén har till sist förlorat den segdragna kampen mot Skatteverket. Förra årets triumf i länsrätten byttes mot en tung förlust i kammarrätten.

Annons

Länstidningen har flera gånger tidigare berättat om Alf Lyséns kamp för att få rätt mot Skatteverket. Tvisten handlar om de avdrag för resor till och från arbetet som han gjorde under 2006.

Alf Lysén har från sitt hem i Ottsjön 18 mil tur och retur till sitt arbete i Östersund. Med 18 kronor i avdrag per mil under de totalt 222 arbetsdagarna har han dragit av 71 928 kronor för resor. Skatteverket har inte opponerat sig mot resans längd eller antalet arbetsdagar utan tvivlat på att Alf Lyséns Golf diesel dragit bara 0,56 liter per mil.

I maj 2009 avgjordes ärendet i länsrätten i Östersund. Rätten ansåg inte att det fanns något i Alf Lyséns uppgifter som gav Skatteverket anledning att inte gå med på reseavdragen. Domstolen fastställde därför Alf Lyséns avdrag på knappt 72 000 kronor och lämnade Skatteverkets teorier om bilens eventuella bensinförbrukning därhän.

Men Skatteverket valde att överklaga ärendet till kammarrätten som till skillnad från länsrätten valde att gå på Skatteverkets linje. Kammarrätten konstaterar att det i ett sådant här fall är den skattskyldige som har bevisbördan. Rätten anser bland annat att det är osannolikt att Alf Lysén bara kört 500 mil privat med sin bil under 2006.

Kammarrättens dom har överklagats men Regeringsrätten valde att inte ta upp ärendet. Domen innebär att Alf Lysén får dra av kostnaden för resor till och från arbetet men bara upp till 50 400 kronor.

Mer läsning

Annons