Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på en naturlig öringstam blev en flopp

/
  • ”Nu sitter vi i en rävsax. Vi får inte sätta ut öring och det reproduceras ingen ny i Hällsjön”, säger Per-Lennart Persson. Foto: Jan Andersson
  • Hällsjön är sju kilometer lång och sträcker sig mellan Ede och Kaxås. Här satte fiskevårdsförening ut öring under 50 års tid, men arbetet avbröts då man ville få till ett naturligt bestånd.
  • Från kvarndammen i Åflo och några kilometer nedströms fyllde länsstyrelsen upp Åfloån för att öringen skulle ha lättare att reproducera sig.

Länsstyrelsen i Östersund har förbjudit Hällsjöns fiskevårds- förening i Offerdal att plantera ut fisk i sina vatten. Anledningen är att sjön bara ska ha ett naturligt fiskebestånd.
– Länsstyrelsen har lagt en död hand över Hällsjön, säger ordförande i fiskevårdsföreningen, Per-Lennart Persson.

Annons

Hela den här dystra historien började, enligt Per-Lennart Persson, 1998 när länsstyrelsen bekostade en höjning av botten på Åfloån, som har sitt utflöde i sjön. Det var för att öringen i ån skulle få en större chans till reproducering.

– Vi var naturligtvis glada då att länsstyrelsen ville bekosta biotopvård i våra vatten, säger Per-Lennart Persson.

– Att det skulle sluta med att vi inte skulle få sätta ut fisk hade vi ingen aning om då.

Länsfiskerikonsulent Joakim Svensson på länsstyrelsen, säger att den öring som finns Hällsjön är skyddsvärd och har funnits där i alla tider.

– Vi har samma regler i Gimån, Ammerån och Åreälven också, men i vanliga sjöar är förbudet att inte blanda öringsbeståndet med odlad fisk sällsynt.

Per-Lennart Persson tycker att det är ett konstigt förbud, eftersom Hällsjöns fiskevårdsförening tidigare satt ut fisk under 50 års tid fast länsstyrelsen påstår att det aldrig satts ut fisk i Hällsjön.

– Sammanlagt har vi under åren planterat 22.720 öringar i Hällsjön och 6.800 i sjön Vågen som tillhör samma system.

– Dessutom har fiskeföreningen i Näldsjön satt ut 9.273 öringar som kan ta sig hit upp. Att då kalla den fisk som finns i sjön för en gammal originalstam är bara dumheter.

När länsstyrelsens fiskefrämjande åtgärder var klara 1998 var det meningen att öringen skulle få några år på sig att växa till.

– Men ingenting hände, säger Per-Lennart Persson. Vi såg inte till några småöringar i vattnet och anledningen tror vi är att ån blev för grund så att den bottenfryser på vintern.

– Då dör all småöring som finns där, säger han.

– Efter sex år tröttnade vi och ansökte om att få sätta ut öring från Bonäshamns fiskodling i stället, men då fick vi alltså avslag.

Nu anser Hällsjöns fiskevårdsförening att de sitter i en rävsax.

– Det reproduceras ingen ny öring och vi får inte sätta ut några heller. Ryktet har redan börjat spridas bland sportfiskarna att det har blivit mycket mindre fisk i sjön de senaste åren och det märks även på fiskekortsförsäljningen.

– Det känns hårt eftersom vi tidigare alltid haft ett fantastiskt fint fiske här.

Nu har fiskevårdsföreningen överklagat länsstyrelsens beslut till länsrätten, som eventuellt ska behandla fallet redan den här veckan.

– Det är första gången jag varit med om att länsrätten ska behandla ett ärende om fiskevård, säger länsfiskerikonsulenten Joakim Svensson. Han säger också att han inte vågar tänka på vad som händer om fiskevårdsföreningen skulle vinna fallet.

– Det skulle vara förödande för öringsstammen i sjön, säger han.

Per-Lennart Persson tycker även han att det skulle vara en katastrof om länsrätten inte går på deras linje.

– Förlorar vi så avgår hela styrelsen direkt och länsstyrelsen får själv ta hand om skötseln av Hällsjön, säger han.

Det hotet tar Joakim Svennson lätt på.

– Det är inga problem att få till en ny styrelse. Det finns markägare som är på vår sida, säger han.

Annons