Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandra satsar på skotersäkerhet

/
  • Till helgen får Sandra Erlandsson, 16 år från Aspås, börja köra sin mammas skoter.
”Jag har längtat efter den här dagen”, säger hon.

Sandra Erlandsson från Aspås går i väntans tider. I helgen tog hon förarbevis på snöskoter och nu väntar hon på att det ska komma i brevlådan vilken dag som helst.

Annons

– Ända sedan jag fyllde sexton år i januari så har jag väntat på att kunna åka ut med min mammas skoter. Nu börjar det bli nära, säger hon.

När hon gick kursen för förarbevis som Östersunds snöskoterklubb ordnade i Gräfsåsen var det 33 stycken blivande skoterförare som kom.

– Det var lite för många, normalt är det bara 20 per gång, men eftersom det var sista gången fick alla som var kvar komma med.

Sandra säger att det var väl värt de drygt 1500 kronor det kostade att ta beviset.

– Visserligen blir man inte en fullärd skoterförare efter kursen men nu kan man börja att träna själv genom att vara ute och köra.

Vad får man lära sig på en förarbeviskurs?

– Det är rätt mycket. Både teori och praktik ingår och de tre dagar som kursen håller på är fullmatad. Exempelvis fick vi lära oss vad vi ska ta med på en tur, som verktyg, ficklampa variatorrem och rep.

Dessutom ska alltid första förband och legitimation också finnas med på färden.

En del av kursen behandlar hur man ska bete sig vid en eventuell olycka och eleverna fick lära sig alla regler och lagar som finns runt skoterkörningen.

– En regel är att alltid följa leder, eftersom man inte får köra var som helst utan markägarens tillstånd. När man korsar en väg måste passageraren alltid kliva av och följer leden vägen en bit så är det 20 kilometer i timmen som gäller.

Sandra tror att många i hennes ålder kör skoter utan att de har förarbevis.

– Polisen borde göra mer kontroller på landsbygden, det skulle innebära att många inte vågar köra utan tillstånd.

Dessutom tror hon att det kan vara si och så med nykterheten ibland, särskilt bland de unga som tar skotern till någon fest.

Var kommer du mest att köra mammas skoter?

Vi har vår stuga i Huså. Där har vi skotern så det blir på lederna där omkring som jag ska börja köra nu till helgen.

Annons