Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödingodling framtidshopp för Kälarne

/
  • Håkan Larsson tror att just rödingen är en bra nisch för Sverige och den kan inte produceras på så många ställen.Foto: Jan Andersson

Fiskeriförsöksstationen i Kälarne måste finnas kvar, rustas upp och utvecklas. Den kommer nämligen att få en nyckelroll i framtida rödingsodling.

Annons
Det kommer regeringens utredare Håkan Larsson från Rödön att föreslå i "Framtiden för ett ekonomiskt och ekologiskt vattenbruk".
Den 28 februari ska den lämnas till jordbruksminister Eskil Erlandsson. I dag står frågan om delägarskap i fiskeriförsöksstationen på landstingsstyrelsens dagordning.
- En av delarna i vattenbruket som vi tror har en bra framtid är rödingodlingen i de reglerade vattnen i inlandet, säger Håkan Larsson.
I en utredning kring fiskeriförsöksstationen i Kälarne från förra året sägs att "rödingodlingen har goda förutsättningar att bli en miljardindustri inom 10 till 15 år".
- Det är mycket som tyder på det, vi har kommit fram till att det skulle gå att odla runt 50 000-70 000 ton.
Men det gäller att det finns folk som vill satsa också. I dag finns fiskeodlingar i Malgomaj i Vilhelmina, där de ska producera 2 000 ton Umeålax inom ett par års tid.
I Svartådal i Roslagen finns en odling som kommer att bli ännu större.
Kan man se att fiskeriförsöksstationen i Kälarne kommer att bli en del av detta?
- De har en nyckelfråga, det är där de har avlat fram rödingsstammen som de använder i odlingen. Fiskeriförsöksstationen är jätteviktig det kommer vi att understryka i utredningen också.
- Fiskeriverket kommer inte att avveckla anläggningen förrän de fått en ny huvudman. De vill att verksamheten ska fortsätta. Nu handlar det om att hitta en bra lösning.
De vill väl att branschen ska gå in?
- Ska de överlämna anläggningen är det viktigt att den inte blir rent kommersiell, det offentliga måste finnas med.
Rödingsodlarna har bildat en förening som ska ha 40 procent av ägarskapet i den nya konstellationen.
De går in med aktiekapital och Fiskeriverket har lovat att anläggningen ska överlämnas på bra villkor, de är också beredd att garantera de första åren.
Utredningens två huvudspår är rödingsodling plus musselodling på västkusten.
Eftersom det är flera stora odlingar på gång tror Håkan Larsson att det kan bli en bra utveckling. Dessutom tror han att det kan finnas både större och mindre odlingar som förädlar sina produkter.Han nämnder Börtnan som exempel på en liten odling som förädlar sina produkter med framgång.
Vattenbruk kan alltså ses som en framtidsbransch inte minst i vårt län. Nu gäller det bara att få fram riskvilligt kapital.
Håkan Larsson säger också att han fått signaler om att det inte blir något beslut om fiskodlingen på landstingsstyrelsen i dag.
Annons