Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker ger mobilt hopp till glesbygdsbor

/
  • Stora delar av länets glesbebyggda områden saknar mobiltäckning och tillgång till internet. Det gör att det blir komplicerat att leva och driva företag där.  Foto: Henrik Flygare
  • Gunnel Wallin som sitter i riksdagen för Centerpartiet spenderar nyår i Jänsmässholmen. Hon driver frågan om tillgång till kommunikationsteknik för invånare i glesbygd på politisk nivå.

Invånarna i byn Jänsmässholmen i Krokoms kommun har länge saknat täckning för sina mobiltelefoner. Nu har det politiska etablissemanget vaknat.

Annons

Gunnel Wallin (C) har valt att fira in det nya decenniet i mobillöst land. Från fjällhotellet i Jänsmässholmen berättar hon om sina intryck från besöket. Naturligtvis från hotellets fasta telefon.

– Jag har alltid som politiker velat se hur våra beslut verkar i vardagen, säger Gunnel Wallin som till vardags är riksdagsledamot för Centerpartiet och sitter i social- och trafikutskottet. Det är alltid bra att vara på plats och diskutera, jag har träffat en del av de som bor här, säger Gunnel Wallin.

I det moderna samhället är det svårt att delta fullt ut om kommunikationsmöjligheter saknas. Ärenden som enkelt sköts via internet och mobiltelefon i tätbebyggda områden blir till oöverstigliga hinder på platser dit fiberoptik och radiovågor inte når.

Frågan är då vad politiker kan göra för att få privata telekomföretag att investera i glesbygden.

– De synpunkter jag fått från de boende här ska jag sammanställa och ta med mig, säger Gunnel Wallin. En utbyggnad av näten måste ske med en samverkan mellan kommuner och telekomföretag. Ska man ha tillgång till det offentliga samhället idag så krävs det tillgång till kommunikationsteknik.

Flera beslut gällande tillgång till internet med hög hastighet till hushållen har tagits i riksdagen under hösten. Men i en promemoria som skickades ut från näringsdepartementet strax innan jul konstateras att människor i glesbygd som idag har tillgång till fast telefoni och internet via det gamla kopparnätet kan stå helt utan kommunikationsmöjligheter när det föråldrade nätet tas ur bruk.

– Själv tycker jag det är skönt att mobilen inte ringer på några dagar nu när jag är bortrest, den ligger just nu nerpackad i väskan, säger Gunnel Wallin. Men för boende och företagare här är det mycket besvärligt.

Mer läsning

Annons