Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övning på schemat för polis och räddninstjänst

/
  • Polisaspiranterna Marie Brodin och Maria Halvarsson försöker övertala en envis figurant att komma ut ur det rökfyllda rummet med händerna på huvudet.Foto: Henrik Flygare
  • Samordnade insatser vid olyckor var en del av målen för gårdagens övningar. Brandmännen släckte snabbt den brinnande bilen. ”Vi behöver ha ett väl fungerande samarbete om det skulle bli en kemolycka”, säger Jenny Berglund som är polisens ansvariga för övningen. Foto: Henrik Flygare

En bil lastad med farliga kemikalier brinner i närheten av Åstorpet. Polisen sätter upp avspärrningar samtidigt som räddningstjänstens bilar rullar fram till det brinnande fordonet.

Annons

Polisen övar insats i riskfyllda miljöer som kemikalieolyckor tillsammans med räddningstjänst, ambulans, ledningscentral och landsting.

– Förr eller senare blir det en kemikalieolycka och då måste vi vara samövade, säger Jenny Berglund som är ansvarig för frågor som bland annat rör insatser vid kemolyckor samt utbildning i ämnet.

Varje dag rullar transporter i länet med farliga ämnen. Bland de farligare finns till exempel klor, ammoniak och svaveldioxid. En allvarlig olycka med en av dessa transporter i tätbebyggt område är en potentiell katastrof.

Vid en olycksplats där en transport av farligt gods är inblandad delas området in i en het, varm och kall zon. Tanken är att poliser som genomgått dagens utbildning ska kunna arbeta i den varma zonen i sin skyddsutrustning som består av andningsmask och skyddsdräkt.

Tidigare under dagen har polisen övat att hämta ut personer ur utrymmen där man skjutit in tårgas. En svettig och andfådd uppgift när man är iförd en skyddsmask.

Annons