Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet inför beslut om privat äldreomsorg i Krokoms kommun

Privata företag knackar på dörren till äldreomsorgen i Krokoms kommun. I morgon beslutar fullmäktige-politikerna i fall lagen om valfrihet inom hemtjänsten ska införas.

Annons

Om Krokomsalliansen beslutar sig för nyordningen finns många frågor om hur ökad valfrihet kan tänkas påverka de gamlas vardag framöver:

”I dag vill jag att vi tar en promenad i stället för att ni städar”, är en valsituation som kan tänkas uppstå.

Individen ska ha makt över vem som får utföra jobbet och därmed få betalt.

Och kommunen får förslaget att stimulera sin egen personal till att starta egen hemtjänstverksamhet.

Bakgrunden till förändringen hänger ihop med en ny lag. Ambitionen är att stärka äldres rätt att bestämma mer själva, samt öppna för kvalitetsförbättringar och nytänkande.

Både service- och omsorgstjänster föreslås ingå i förnyelsen i Krokom.

De kommunalanställda är emot att lagen om valfrihet i hemtjänsten införs i nuläget.

– Det är inte är utrett hur förändringen kommer att påverka Kommunals medlemmar, hävdar Siv Olsson i Kommunal som förhandlat med kommunen.

Inom Krokoms pensionärsråd är man försiktigt positiva. Fem ledamöter är för ett införande av lagen medan tre är emot, enligt deras yttrande.

En synpunkt som framkom i pensionärsrådet är att det ska bli mera stress inom hemtjänsten om lagen införs. Det stressas redan nu vid besöken hos de som har hemtjänst. Pensionärer som är för ett införande gillar möjligheten att kunna välja, den som är nöjd kan ändå fortsätta med kommunen som förut.

Debatt kan väntas i samband med onsdagens fullmäktigesammanträde. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har skrivit en gemensam reservation, där partierna delvis hänvisar till fackförbundet Kommunals påpekanden.

– Vad som ska utföras framgår inte och beslut att införa lagen behöver granskas i lugn och ro, enligt Christer Toft (S), och Jörgen Blom (V), som står bakom reservationen.

En arbetsgrupp har utrett frågan. Deras rapport stämmer väl överens med kommunens policy för alternativa driftsformer, framgår det av socialnämndens bedömning.

Att utsätta kommun al verksamhet för konkurrens handlar om att få högre effektivitet och gärna bättre kvalitet till lägre kostnad.

I kommunens policy talas också om behovet av fler privata, ideella och kooperativa företagare. Tanken är att de ska bidra med nytänkande och smartare sätt att jobba på.

Annons