Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt sparförslag: Räddningstjänsten i Trångsviken tappar en jourtjänst

De senaste två åren har räddningstjänsten i Trångviken ryckt ut på dödsolyckor på E14 där sammanlagt fyra personer avlidit. Det nya sparförslaget inom räddningstjänstförbundet i norra Jämtland innebär att det bara blir en person som har jouren och kan rycka ut vid olyckor i Trångsvikentrakten.

Annons

– Det händer många andra allvarliga olyckor på E14 också, som inte är dödsolyckor. Det är främst trafikolyckor som vi rycker ut på, säger platschef Lars Grabler.

Norra Jämtlands räddningstjänstförbund, där kommunerna Krokom, Strömsund och Östersund ingår, ska spara 1,2 miljoner kronor.

Det är beslutat sedan tidigare. Men hur pengarna ska sparas är inte bestämt, och det har varit flera förslag.

Lars Grabler och övriga anställda i Trångsviken fick nyligen information att sparförslaget ändrats. I dagsläget utgörs jourbemanningen där av ett befäl och en brandman, det nya förslaget innebär att det bara blir en person som har beredskap att rycka ut när något händer. Att bilda ett räddningsvärn, frivilliga som kan rycka ut finns också med i förslaget. I föregående förslag var det aktuellt med en utökning i Trångsviken.

– Tanken i förslaget är att den som har jouren ska ha bilen hemma och rycka ut när något händer. Men att komma själv till en olycka är inte alltid så kul, säger Lars Grabler.

I väntan på att en annan styrka kommer, från till exempel Näldens räddningstjänst, gör alltså Trångsvikens enda resurs den första insatsen vid en händelse.

– Det innebär att den personen gör den första bedömningen, påbörjar räddningen och kan ge vidare information till den andra styrkan som larmas ut, säger Lars Gabler.

Han räknar med att det tar ungefär en kvart till tjugo minuter innan förstärkning från Nälden kan vara på plats.

– Dom säger ju att det ska bildas ett värn här också, men jag har svårt att tro att någon vill ställa upp. Det har ju varit så många turer med besparingar och indragningar redan, säger han.

Ett räddningsvärn består av frivilliga. De har tillexempel inte rökdykarkompetens, och det finns inga krav på utbildning berättar han.

Han tycker det är trist att kårerna ställs mot varandra men menar att det räcker med en titt på kartan och E14:s sträckning för att inse att förslaget inte är bra.

– Enligt det här förslaget blir det alltså räddningstjänst i Östersund, Krokom, Nälden, och en person i Trångsviken. Krokom och Nälden ligger nära varandra. Men glappet blir ganska stort upp till Järpen, som vi också ofta hjälper även om de inte ingår i förbundet, säger Lars Gabler.

Trångsviken samarbetar idag också med Hallen.

Lars Gabler tror det skulle bli bäst att ha en tvåmannastyrka i Trångsviken och motsvarande Nälden, för att ha kvar en större spridning.

– Det känns som att de gör så här för att det sedan blir lättare att lägga ner oss helt om det bara handlar om en enda tjänst, säger Lars Grabler.

I ett tidigare förslag var det istället Näldens styrka som hotades av besparingar, och förslaget innebar att en person skulle ha beredskap, och ett värn skulle bildas där.

– Efter det förslaget har det diskuterat mycket. Facket, kommunerna, allmänhet och företagare har haft åsikter. Det har lett till att vi ändrat förslaget, säger Morgan Olsson, förbundschef.

Det nya förslaget motiverar han bland annat med att det finns fler tyngre industrier i Nälden än Trångsviken, han hänvisar till Andritz, före detta Waplans, och Hallströms samt att orten har en ishall.

– Det finns också lite fler människor i Nälden och de har några fler utryckningar varje år, säger Morgan Olsson.

– Indragningar gör skada överallt, jag har fått välja det förslag som gör minst skada. Men helst skulle jag inte vilja dra ner någonstans, men vi får inte några extra pengar från ägarkommunerna så det går inte, säger Morgan Olsson.

När beslut fattas kan han inte svara på.

– Men de är så fort som möjligt som gäller, säger Morgan Olsson.

Annons