Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Hjördis och Olde få guld

/
  • – Att träffa kungen är väl inte så märkvärdigt, men att få en gulmedalj är stort, säger Olde och Hjördis Ljuslin från Kittelberget i Offerdal.
  • Vi har fått flera priser för vår ost, säger Hjördis Ljuslin
  • Cirka 20 ton av produktionen på 350 ton går till gårdens mejeri. Olde drar mjölken från ladugården i en specialtank.2005 började paret Ljuslin tillverka ost sitt egna mejeri.

– Att få träffa kungen tycker vi inte är så där väldigt märkvärdigt, men att få en guldmedalj, det är stor, riktigt stort.

Annons

På måndag förmiddag kommer sex Jämtlandsbönder från olika delar av länet tillsammans med 56 lantbrukare från övriga Sverige att stå uppklädda i hotell Hiltons festsal i Stockholm och vänta på kungligt besök. Då ska alla få en guldmedalj för sin prickfria mjölk.

Hjördis och Olde Ljuslin från Kittelberget, sex kilometer från Landön är två av medaljörerna och nu håller de på att förbereda sig för resan till Stockholm och kungabesöket.

– Den här medaljen är det enda bevis du kan få om man gjort ett bra jobb som bonde. Att du går och harvar på i ladugården och sköter kossorna, det ser ingen, men som tur är så kan kvaliteten på mjölken mätas säger Olde.

Paret Ljuslin har haft jordbruk sedan 1975 och har nu 45 mjölkkor plus ungdjur.

Under de 33 år de levererat mjölk till Milko har 23 varit helt prickfria och de är därför man nu får guldmedaljen.

– Ska vi vara ärliga så började vi som gröna vågare med en kossa och fyra getter. Om jordbruk visste vi egentligen ingenting men vi har fått lära oss under åren och nu får vi ett bra bevis på det.

När LT kommer till gården håller Hjördis som bäst på mig att köra separatorn för att skilja grädden från mjölken. Anledningen är att paret sedan 2005 haft ett eget gårdsmejeri där man tillverkar hårdost, dessertost och lantsmör. När mjölken har separerats kommer grädden att användas till smör och den fettfria mjölken blandas med 50 procent vanlig komjölk som ska ystas och så småningom bli hårdost.

Cirka 20 ton av den årliga produktionen av 350 ton mjölk används i det egna gårdsmejeriet.

– Det har gått jättebra med osttillverkningen och vi har fått ett flertal priser, berättar Hjördis. Eftersom man inte kan köpa osten i vanliga affärer utan bara här på gården och på diverse marknader har den blivit lite exklusiv.

Faktum är att allt gått så bra att paret nu ska utöka sitt jordbruk.

– Vi ska nyodla mellan 16 och 17 hektar åker som nu är ett kallhygge. Så fort det går i vår ska vi gräva upp alla stubbarna och börja plöja. Det var nog längesedan det blev någon nyodling i de här trakterna, säger Olde.

Annons