Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får jordbruket högskoleutbildning

/
  • Anton Moberg från Rödön är blir den enda manlige studenten som börjar den nya utbildningen  i höst. Ida Olofsson på Jilu, till vänster är projektledare för den nya skolan och Elisabeth Grenholm är också en av studenterna.
  • Andreas Carlsson på Jilu, längst till vänster och Ida Olofsson i mitten, visar de norska gästerna runt på Torsta där en del av utbildningen ska ske.   Foto: Jan Andersson

Till hösten startar en treårig högskoleutbildning inom lantbruket i länet. Utbildningen som är en av de första i sitt slag i landet drivs från högskolan i Nordtröndelag och 15 studenter från hela norrland har redan antagits till utbildningen.

Annons

Första året av utbildningen kommer att ske på Jilu (Jämtlands läns institut för landsbygdsutveckling) i Ås och de två följande åren läser eleverna i norska Steinkjer på Hint (högskolan i Nordtröndelag), som också har ansvaret för utbildningen.

– Det har länge funnits ett behov för en högre utbildning inom lantbruket, säger projektledaren Ida Olofsson och nu har vi äntligen fått den. Tidigare har ungdomarna som velat studera vidare fått bege sig till Uppsala eller Skåne.

Av de 15 som antagits till den nya utbildningen är 14 tjejer och en kille.

– Det kommer att bli kul på våra fester, skrattar Anton Moberg från Rödön som just fått reda på att han blivit antagen.

Anton tycker att lantbrukaryrket kräver mer och mer utbildning, beroende på mer komplicerade maskiner och mer välfärd för djuren.

– Jag har inte bestämt än om jag ska gå alla tre åren, men mycket talar för det, säger han.

Varje årskurs ger den studerande 60 poäng och studenten får en kandidatexamen efter tre år. Efter det finns möjligheten att fortsätta studera till veterinär eller agronom.

De olika ämnen som eleverna får läsa på utbildningen är exempelvis husdjursmiljö, kemi, miljö och förorening samt etologi.

Under gårdagen var fyra lärare från Hint i Steinkjer och fick information från sina kolleger på Jilu om hur verksamheten fungerar här i länet och de fick också träffa några blivande studenter

– Vi tror mycket på det här samarbetet, säger en av de norska lärarna, Lasse Gravås. Det finns bra kompetens på bägge sidorna gränsen.

Han berättar också att Steinkjer har haft högskoleutbildning inom jordbruket i 14 år nu.

Mer läsning

Annons