Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det hög tid att se till så det blir grönt i rabatten

/
  • Redan i februari började Lillian Wahlman och Linnea Skog och de övriga medarbetarna på Dvärsätts blomsterträdgård sätta frön i jorden. Nu har de flesta växter börjat titta upp i krukorna.
  • Det kanske inte ser ut som det nu – men lagom till midsommar är det dags att plantera de här luktörterna.
  • ”Växter behöver mycket vatten – men inte för mycket. Det är enklare att vattna ihjäl blommorna än att torka ut dem”, säger Carina Skog Martinsen.

Penséer eller Pelargoner? Perenner eller sticklingar? Gurka eller Squash? Trots att tjälen i marken är långt ifrån borta är det hög tid att börja planera sommarträdgården.

Annons

– Vi börjar plantera i slutet av februari. Nu börjar det snart bli för sent, senast i månadsskiftet mars/april är det bra om fröna är i jord för att de ska vara tillräckligt starka att planteras i rabatten i mitten av juni, säger Carina Skog Martinsen som driver Dvärsätts blomsterträdgård.

Carina Skog Martinsen och hennes medarbetare sätter mellan 65 000 och 85 000 plantor varje år. Och gänget gör allting för hand, nästan ingenting är inköpt eller satt med maskin.

– Det är det som är tjusningen med det här, att få vara med från frö till färdig blomma. Vi köper bara in de växter som man måste ha licens för att få sätta, säger Carina Skog Martinsen.

I början av maj öppnar Dvärsätts blomsterträdgård sina dörrar för säsongen. Lagom till midsommar kommer alla växter att vara slutsålda och Carina Skog Martinsen och hennes medarbetare kan ta semester.

Trots att försäljningen av plant alltid går bra räknar Carina Skog Martinsen med att 2009 ska bli ett extra bra år för plantförsäljningen.

– När folk har mindre pengar och inte kan vara ute och resa på semestern tror jag att fler kommer att vilja vara hemma och påta i trädgården, säger hon.

Precis som inom många andra verksamhetsområden går det trender i trädgårdsdesign. De som vill vara ”inne” den här säsongen ska satsa på färgstarka blommor, lättskötta sorter och enkla krukor.

– Det grälla är populärt i år, blommorna ska gärna vara gula eller orange. De mer nedtonade pastellfärgerna som varit populära de senaste åren är passé, säger Carina Skog Martinsen.

Allting behöver heller inte vara lika glänsande som tidigare. En titt på närmaste loppmarknad kan därför vara en bra idé.

– Allt behöver inte vara nytt och fint. Det går lika bra att använda sånt som finns i förrådet eller garaget, säger Carina Skog Martinsen.

– Dessutom är det just nu väldigt populärt med lättskötta växter. Folk orkar inte med att noppa vissna blommor varje dag, fortsätter hon.

Mer läsning

Annons