Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norsk högskola öppnad i Ås

/
  • Caroline Behm, Oviken och Anna Johansson från Sexdrega utanför Borås var två av 20 studenter som började den nya norska högskolan i Ås i går.
  • Rektor Knut Arne Hovdal, HiNT överlämnade deras högskoleskylt till Erik Andersson, verksamhetschef på JiLU i Ås denna historiska dag då den norska högskolan från Nord-Trøndelag flyttade till Jämtland.
  • Landstingsrådet Monalisa Norrman invigningstalade och överlämnade en ko samtidigt som hon sjöng ”Högt över marken flyger en ko...”

Det var en historisk dag på Torsta i går när norska högskolan HiNT etablerades i Jämtland i ett interregsamarbete med Jilu.

Annons

– Det trevligaste en rektor kan göra är att ta mot nya studenter, säger rektor Knut Arne Hovdal från HiNT, högskolan i Nord-Trøndelag, när han hälsade de 20 studenterna välkomna till utbildningens första dag.

Det handlar om en ettårig högskoleutbildning i lantbruk ”Husdjur, förutsättningar och behov”.

Redan nu passade han på att hälsa studenterna välkomna till Norge för att gå andra och tredje året i utbildningen.

Landstingsrådet Monalisa Norrman (V) berättade om den politiska processen för att få till stånd detta samarbete.

– Det har varit ett långlopp med en slutspurt där mjölksyran satt in, säger hon, men nu är vi här och det känns fantastiskt roligt. Men utan er studenter som faktiskt valt att gå utbildningen har det inte blivit något.

Med sig hade hon en gåva som en stark symbol för husdjur, nämligen en ko och så sjöng hon vid överlämnandet: ”Högt över marken flyger en ko, den flyger, den flyger på sin tro...”

Att utbildningen är viktig för Jämtland och Nord-Trøndelag råder ingen som helst tvekan om. I Jämtland finns 5 000 personer verksamma inom jord- och skog, det är 13 procent. I Nord-Trøndelag är också lantbruk en viktig näring.

Men drömmen om att driva lantbruk i framtiden var inte självklart för studenterna.

Caroline Behm, från Oviken och Anna Johansson från Sexdrega utanför Borås har andra drömmar.

– Jag tänker söka mig till veterinärlinjen i Danmark nästa år, säger Caroline Behm, det är därför jag går den här utbildningen. Det känns väldigt spännande eftersom de har ett annat utbud än andra skolor.

Men naturligtvis hoppas de på att få läsa nya ämnen och få nya kunskaper om djur.

Eftersom det är mycket norsk litteratur i undervisningen hoppas de på att få en spännande insikt i skillnaderna mellan att vara med i EU och stå utanför, som Norge gör.

– Jag ska bli etolog, säger Anna Johansson, jag behöver plugga upp några ämnen därför är jag här.

– Men helt klart blir detta första år intressant, det ska bli kul att se vad de har att komma med, säger hon.

Mer läsning

Annons