Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölkbönder tar samlat grepp

Att mejeriföreningar runt om landet snarast tar kontakt över mejerigränserna i en förutsättningslös diskussion om hur man kan hjälpa mjölkbönderna. En motion om det rullar igenom landets föreningar denna vecka.

Annons

På måndagskvällen hölls kretsmöte för Milko västra Jämtland i Trångsvikens bygdegård.

– Det skapar mycket oro som det är nu när flera blickat åt andra mejerier. Det är oro både bland bönder och personal på Milko, säger Håkan Nilsson, kretsordförande för Milko Västra Jämtland och mjölkproducent i Ås

De bönder som redan nu har gått över till andra mejerier har gjort det, konstaterar Håkan Nilsson, nu handlar det om de som funderar på det, menar han.

– Alla borde hålla ihop, säger Håkan Nilsson.

Enligt honom är det som händer i Jämtlands län inget unikt i landet, varav en diskussion över mejerigränserna kan vara på sin plats, för att rädda mjölkbönderna.

– Till exempel de bönder utanför länet som befinner sig i gränsen mellan Milko- och Arlaområdet har samma problem. De har börjat snegla på Milko, säger Håkan Nilsson.

Han anser också att det måste till hårdare tag gentemot handeln.

– Handeln hjälper till att skapa monopol i Mejerisverige genom att välja en leverantör. Mjölkens status måste höjas och det måste bli synligt vilka mervärden mjölkproduktion ger, som ett öppet landskap till exempel.

Motionen tas upp i alla mejeriföreningar denna vecka.

Mer läsning

Annons