Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljödomstolen öppnar för borrning på tio nya platser

/

Krokoms kommun får inget gehör i miljödomstolen i samband med flera överklaganden om provborrning efter uran.

Annons

Kommunalrådet Maria Söderberg vill sända en tydlig signal till de provborrande företagen och att överklaga är en del av motståndet.

Kommunen har överklagat provborrningar efter uran på åtta fastigheter i trakterna av Rörvattnet och på två fastigheter med beteckningen Stenfjäll.

Bakom ansökningarna om tillstånd till berggrundsprovtagning och diamantborrning ligger Mawson Energi AB. Som skäl för sina överklaganden har kommunen, i likhet med tidigare, anfört att man av princip överklagar tillstånd till uranbrytning och uranutvinning inom kommunen.

Det framhålls också att områdena ligger inom riksintresset för rennäringen och friluftslivet.

Oron för vad som kan hända med livsbetingelserna, samt hotet mot möjligheten att utveckla småskalig turism lyfts också fram i sammanhanget.

I tre domar beslutade miljödomstolen i går att kommunens samtliga överklaganden lämnas utan bifall: ”Vad kommunen anfört föranleder inte miljödomstolen att göra någon annan bedömning än vad länsstyrelsen gjort”, står det.

– Så har det varit nästan varje gång vi överklagat. Det är på statlig mark. De följer lagen på sitt sätt och vi följer vår möjlighet att överklaga, säger kommunalrådet Mara Söderberg (C).

Hon konstaterar att kommunen inte vill ha någon prospektering efter uran.

– Framförallt kommer vi att använda vårat veto om det skulle gå så långt, säger Maria Söderberg.

– Det vill vi göra känt för de här företagen. Därför överklagar vi så att de inte ska leva i någon ovisshet.

Länsstyrelsen har sagt ja till provborrningar i det överklagade beslutet. Borrningarna berör enligt länsstyrelsen inte några kända skyddsvärda natur- eller kulturmiljöer. Arbetena anses inte heller påverka de värden som ligger till grund för rennäring, turism och friluftsliv.

Mer läsning

Annons