Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Maffiametoder i Landön”

/
  • – Det är rena maffiametoderna här i Landön, säger Matti Mikkonen, sedan han blivit anklagad för att ta upp för många fiskar per dag ur Landösjön.
  • Vi har regler som är till för att följas, säger ordförande i fiskevårdsföreningen, Jan Engstedt, från Landön.
  • – Jag har fiskat på många ställen runt Sverige, men aldrig blivit så dåligt bemött som här i Landön, säger Matti Mikkonen.
  • – Många i Landön tycker att Matti Mikkonen blivit illa behandlad av fiskevårdsföreningen.– Det måste ligga något annat bakom, säger Mats Berglund, till höger på bilden.
  • Henrikas Jasulaitis, Tautvydas Venckevicius och Valentinas Kriuckovas från Litauen är Mattis Mikkonens fiskegäster den här veckan. De är mycket nöjda med den fisk de hittills tagit upp.

När Matti Mikkonen från Njurunda, kom tillbaka från sin fisketur på Landösjön stod fiskevårdsföreningens ordförande på stranden och väntade på honom.

Då fick han veta att han inte längre var välkommen till Landön och att han var avstängd från fisket på livstid.

Annons

Matti Mikkonen är upprörd när han berättar vad han var med om i tisdags eftermiddag när han återvände från sitt fiske på Landösjön.

– Jag har inte gjort något fel, ändå blir jag avstängd. Det här är rena maffiametoderna, säger han.

Jan Engstedt, som är fiskebevakare och fiskevårdsföreningens ordförande, säger att Matti Mikkonen har tagit fler fiskar än tillåtet och därför får han inte fiska i Landösjön längre.

Matti Mikkonen ordnar fisketurer för sportfiskare till olika delar av landet. Den här veckan är han i Landön med fyra fiskare från Litauen och sällskapet hyr stugor i byn. Medan Mattis fiskare är ute på sjön brukar han själv också hyra sig en båt för att sitta och sommarpimpla, som är det fiske som gäller på Landösjön den här årstiden.

– Som alla andra fiskare här så vet jag att man inte får ta upp mer än tio fiskar per kort och dag. Jag har alltid hållit mig till reglerna under de år jag fiskat i Landösjön, säger han.

I tisdags stod alltså två man från fiskevårdsföreningens styrelse och väntade på Matti när han fiskat färdigt.

– De var väldigt otrevliga och skrek att jag hade överskridit kvoten med två fiskar. De meddelade också att jag inte var välkommen till Landön igen och att jag hade fiskeförbud på livstid. Männen sa också att de stått och följt mig genom en stor tubkikare och sett att jag tagit upp två fiskar mer än tillåtet. Men jag vet att jag bara tagit tio fiskar.

Matti Mikkonen säger att han är 70 år och vill ha lugn och ro när han åker ut på sina fiskeresor.

– Jag trodde aldrig att jag skulle bli anklagad för någon sådant här. Det måste vara något annat som ligger bakom, eftersom de vill bli av med mig.

Jan Engstedt är fiskevårdsföreningens ordförande och den som följde Matti Mikkonen genom en stor tubkikare från stranden.

– Redan i fjol fick vi reda på att den här mannen tog mer fisk än tillåtet, men då hade vi inga bevis. Nu när han kom i år så valde vi att bevaka honom från stranden. När vi med egna ögon sett att han tog upp tolv fiskar så var saken klar. Han hade inte följt de bestämmelser som vi har satt upp.

Nu är stämningen i Landön något laddad. De flesta Länstidningen pratade med höll på Matti och tyckte att han blev mycket dåligt behandlad av fiskevårdsföreningens medlemmar.

– Det handlar ju om en besökare här i byn som genom sina gäster lämnar mycket pengar kvar här. Då kan väl inte några fiskar fram eller tillbaka ha någon större betydelse, sa en bybo.

– Regler är till för att följas, säger Jan Engstedt. Vi har generösa bestämmelser ändå jämfört med andra vatten. Kommer Matti Mikkonen att pröva att fiska här i sjön något mer kommer han bli polisanmäld.

 

Mer läsning

Annons