Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Macken i Laxsjö hotas också av nedläggning

/
  • Lasse Elofsson driver macken och butiken i Laxsjö. Nu hoppas han att det kommer mycket folk till manifestationen på onsdag. Foto: Bertil Alexander
  • Foto: Bertil Alexander

- För att visa hur viktigt det är för oss att få behålla byns mack och butik kommer vi ha en manifestation här i Laxsjö nu på onsdag.

Annons
Nu är ytterligare en glesbygdsmack i farozonen. Det är OKQ8-macken i Laxsjö som inte kommer att få några leveranser till sina pumpar efter årsskiftet. Enligt Bengt Bengtsson som är ordförande i Laxsjö ekonomisk förening, skulle det vara en katastrof för bygden om macken försvann.
- Då skulle det inte dröja länge innan även byns butik, där pumparna står, också skulle försvinna, säger Bengt Bengtsson.
Laxsjö ekonomisk förening bildades 1995, strax efter att Konsumbutiken i byn blev nedlagd. Snabbt hade man 250 medlemmar i föreningen som köpte andelar till byns nya butik och mack.
Det var bensinföretaget OK som stod för bensinleveranserna till pumparna. Men nu har de aviserat att det blir slut med leveransen från nyåret.
- Vi har haft en hyfsad ekonomi ända från starten, säger föreningens kassör Nils Öhrberg från Laxsjö. Men får vi inte fortsätta med bensinförsäljningen, då dröjer det inte länge förrän även butiken försvinner.
Nu ska byborna göra allt för att få någon privat aktör inom bensinbranschen att börja leverera bensin till byn och man har planerat diverse aktiviteter för att visa hur viktigt det är för de 175 hushållen i Laxsjö med intilliggande byar att bensinförsäljningen kommer att fortsätta.
- På onsdag kommer vi att ha en manifestation här utanför butiken och då hoppas vi att alla bybor ställer upp, säger Nils Öhrberg.
Han har räknat ut att det kommer att kosta föreningen mellan 250 000-300 000 att bygga om räkneverk och ställa om pumparna till en automat som har öppet dygnet runt.
- Det är pengar som vi inte föreningen har. Vi hoppas att länsstyrelsen vill gå in med bidrag för att hjälpa oss med finansieringen. Själva pumparna har OK sagt att de skänker till föreningen.
En annan aktivitet som föreningen planerar är en byfest i föreningshuset den 22 november. Då ska Laxsjös stoltheter, dansbandet Jannez vara med i tv-tävlingen Dansbandskampen och programmet ska visas på bioduk i föreningshuset.
- Vi kommer att ha mat och vanlig dans efter programmet och allt överskott från den festen kommer att gå till föreningens övertagande av macken.
Annons