Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LT-TV: Försenad familjär folkfest i Flykälen

/
  • Patrik Tullila från Ljusdal tävlade i den tyngsta klassen 3 – 5 ton modifierade.
  • Även Dennis Blom från Österåsen klarade en
  • Nisse Berggren från Vallentuna kör ett ärevarv i sin Lanz Bulldog från 1942.
  • Den svarta röken blåstes snabbt bort av de kalla vindarna i Flykälen. På bilden syns Erik Ulander på sin 4,5 ton tunga BM810 från 1975.
  • Rutinerad räv. Urban Olsson har ställt upp i samtliga tävlingar i Flykälen utom den första – som arrangerades 2004.

Svarta moln fyllde luften och det hördes höga mullrande ljud över hela Flykälen under lördagen. Men det handlade inte om något oväder utan den årliga tävlingen av traktorpulling.

Annons

Under lördagen avslutades "Flykälenveckan". Som vanligt lockades storpublik till byn för att se traktorerna mäta sina krafter på den drygt hundra meter långa banan.

Även om finalen, dit de som gick vidare från fredagens kval, blev två timmar försenad. Anledningen var att den vagn som traktorerna turas om att dra hade gått sönder.

– Ja, vi har skruvat sedan tidigt i morse. I går under kvalet så rasade växellådan, i morse när vi skulle provdra den så gick den sönder igen, säger tävlingsledaren Bo Ottosson.

När tävlingen väl drog igång fick de hundratals som trotsat lördagens kalla vindar valuta för entrépengen.

Först ut var Urban Bergman i den minsta klassen, där maskinerna tillåts väga upp till 1000 kilo, som till publikens jubel klarade en "full pull". För den oinvigde innebär det att hans traktor drog vagnen, som ökar i vikt successivt under loppet, över hela tävlingsbanan.

Bo Ottosson från Flykälen har varit med och anordnat tävlingen sedan starten 2004 och berättar om arrangemangets utveckling.

– Vi började i liten skala med en vagn som man hoppade på istället för att vikten fördelas med automatik. Efter två år byggde vi en egen vagn. Nu kommer de tävlande överallt ifrån. Vi har tre från Norge, sedan är det folk från Skåne, Stockholm och Ljusdal, säger han.

Totalt deltog 26 ekipage i sex olika klasser under årets tävling. En av dem var Erik Ulander från Bjuråker som tävlar i tungviktsklassen 3 – 5 ton modifierade.

– Jag har aldrig varit här och tävlat förut. Vi åkte upp igår med familjen och bor i husvagn på naturcampingen. Det är bara så himla kul med mycket folk och en härlig gemenskap, säger han.

En av tävlingens mer rutinerade förare var Urban Olsson från Tullingsås som i år ställde upp för åttonde gången. Även han delar uppfattningen om vad tävlingen egentligen handlar om.

– Jag bryr mig inte om jag kommer sist eller vinner. Det är lika roligt varje gång att man får träffa kompisar och känna gemenskapen.

Urban ställde upp med sin BM 320 från 1962, även han klarade en "full pull" under den första omgången.

– Det här är en rolig grej och man behöver verkligen inte vara proffs eller miljonär för att hålla på, avslutar han.

Mer läsning

Annons