Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Litet föl blev första patienten på ny djurklinik i Alsen

/
  • Det lilla fölet har blodförgiftning och hög feber. Veterinären Astrid Borg från Alsen får trösta både hästmamman    och fölet.Foto: Jan Andersson
  • Det var i onsdags som fölet kom in till kliniken i Alsen och hon blev den första patienten på avdelningen för större djur på anläggningen.Foto: Jan Andersson
  • I kliniken finns all tänkbar utrustning för djurvård, som röntgen och ultraljud.Foto: Jan Andersson
  • Det är en imponerande anläggning som veterinären Astrid Borg har byggt i Alsen. Gotlandsrusset Lucifer är en av hennes egna hästar.Foto: Jan Andersson
  • – Du blir snart frisk ska du se, säger Astrid Borg och klappar om det lilla fölet.Foto: Jan Andersson
  • Hästmamman är orolig över sitt föl och viker inte från hennes sida.Foto: Jan Andersson

Det lilla fölet ligger i boxen med bandage på ena frambenet. Hennes mamma gnäggar oroligt och veterinären Astrid försöker lugna de bägge.

– Snart blir du frisk, säger hon och klappar fölet.

Annons

I början av oktober invigde veterinären Astrid Borg från Röde i Alsen sin nya djurklinik. Tidigare har Astrid jobbat med mottagning hemma samtidigt som hon jobbat som lärare på Torsta. Sedan starten på anläggningen har det varit en jämn ström med patienter, mest hundar och katter som blivit undersökta bland annat med den nya röntgenapparaten eller med ultraljudet.

Det var i somras som Astrid påbörjade sitt bygge och i oktober var det dags för invigning. Hela anläggningen är på 280 kvadrat och har kostat cirka två miljoner. 40 procent av de pengarna kommer från EU.

På veterinärkliniken kan Astrid Borg också behandla hästar och hon har en avdelning för sjuka hästar som måste stanna på kliniken. I onsdags var det dags för den första patienten då ett fem månader gammalt föl med blodförgiftning kom till kliniken.

– Det var veterinären från ATG-kliniken i Östersund som ringde och frågade om jag hade plats för fölet, annars har de varit tvungna att skicka hästen till Uppsala

– Fölet var riktigt dåligt när det kom in. Hon har gått ute och fått ett litet sår på benet som nu har blivit infekterat och benet svullnade upp så mycket att skinnet på benet sprack. Nu får fölet antibiotika direkt i blodet var åttonde timme, dygnet runt, säger Astrid Borg. Dessutom måste bandaget läggas om varje dag.

– Att kunna ta emot sjuka hästar var en av idéerna då jag byggde min anläggning. Annars måste hästägarna frakta ett sjukt djur över halva Sverige.

När LT besöker kliniken under torsdagen, ligger det lilla fölet i boxen hos sin mamma, som oroligt står och tittar på henne.

– Hon ser sämre ut än vad hon är, säger Astrid. Hennes temp har gått ner från över 40 grader till 39, så nu är hon på bättringsvägen, men hon kan inte stödja på benet än, men hon äter och dricker. Det dröjer nog över helgen innan hon får åka hem.

Astrid Borg säger att trots att det finns många veterinärer i länet så tror hon det finns plats för henne också.

– Jag gör en mjukstart och sonderar marknaden. Tids nog får jag se om det fungerar.

Miljötänkande har varit viktigt för Astrid Borg när hon byggde sin klinik. Anläggningen värms av pellets och på taket sitter solfångare och energisnåla ledlampor finns i armaturen. I stället för tryckimpregnerat trä i hagarna har hon använt sibiriskt lärkträd.

På frågan om vilken patient som var mest ovanlig hittills så säger Astrid att det måste ha varit den sköldpadda som kom in för ett tag sedan.

– Den hade lunginflammation och det tog ett tag att ställa rätt diagnos, säger hon.

Annons